Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tokom ekshumacije pronađeni posmrtni ostaci djeteta: Porodica ubijena i zakopana u štali!?

Preuzmite sliku

Na lokalitetu Pribošijevići kod Rogatice nastavljena je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe, potvrđeno je iz Instituta za nestale Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Iz Instituta pojašnjavaju da je ekshumacija na lokalitetu Pribošijevića započela prije desetak dana, kada su u štali u ovom mjestu pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata za koje se pretpostavlja da su osobe bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području nestale u ljeto 1992. godine.

Tokom današnje ekshumacije pronađeni su fragmenti, jedna dječija naušnica i nekoliko čahura.

“Među posmrtnim ostacima koji su ekshumirani, između ostalog su uočeni i posmrtni ostaci djeteta, a pretpostavlja se da se radi o nestaloj djevojčici sa ovog područja koja je u momentu smrti imala svega pet godina”, kazala je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta.

Na ovom lokalitetu se traga za četiri žrtve – trima odraslim osobama i jednim djetetom, članovima iste porodice – a iz Instituta kažu kako se pretpostavlja da ekshumirani posmrtni ostaci pripadaju upravo njima.

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK identifikacije.

Iz INO-a BiH se navodi i da su ekshumaciji prisustvovali predstavnici Tužilaštva BiH, lokalne policije, antropolozi Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), kao i istražitelji INO-a BiH.

Prema nezvaničnoj potvrdi izvora upoznatog s ekshumacijom na ovom lokalitetu, informacija o lokaciji došla je od insajdera. (Fokus)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje