Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Todorov: Nelegalne sječe šume i u pograničnim područjima, neophodna saradnja

Nelegalna sječa šuma se ne toleriše, samo je pitanje koliko tih slučajeva bude procesuirano, a koliko ostane neotkriveno, istaknuto je danas  u Sarajevu na radionici koja se realizira u okviru  projekta “Regionalna akcija za borbu protiv kriminala i korupcije u šumarstvu”. 

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona Sulejman Kulenović rekao je da bi se novim tehnologijama te pojave mogle značajno smanjiti, kao i  da je u tom kantonu zabilježen značajan pad nelegalne sječa šume.

“Da li je razlog tome veća uspješnost u otkrivanju tih djela ili iseljavanje stanovništva u inostranstvo, to će pokazati statistike.”, dodao je Kulenović.

Koordinator projekta “Regionalna akcija za borbu protiv kriminala i korupcije u šumarstvu” Voislav Todorov naveo je da su, osim nelegalne sječe, glavni problemi u šumarstvu u regionu uzurpacija šumskog zemljišta, planiranje u šumarstvu, te narušavanje prirode u nacionalnim parkovima.

“Regionalna saradnja na rješavanju tih problema je bitna jer se nelegalne radnje često dešavaju u pograničnim područjima, ali i zbog razmjene informacije između institucija”, naglasio je Todorov.

Načelnik Direkcije za šumarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Branko Kankaraš istakao je da je situacija s nelegalnom sječom šume u cijelom regionu vrlo slična i da je u njegovoj zemlji usvojen akcioni plan za borbu protiv nelegalnih aktivnosti.

Projekt finansira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a njegovu implementaciju podržavaju institucije iz oblasti šumarstva iz Sjeverne Makedonije, BiH, Srbije i Crne Gore.

Glavni cilj projekta je izrada i usvajanje državnih/kantonalnih akcionih planova za borbu protiv kriminala i korupcije u šumarstvu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje