Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

TK: Zdravstveni radnici prolongirali generalni štrajk, iako im vlast još nije povećala plate

Preuzmite sliku

Radnici zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu za sutra su najavili otpočinjanje generalnog štrajka jer im vlast nije udovoljila u zahtjevu koji se odnosi na povećanje satnice sa 2,51 na tri marke. Međutim, kako su danas saopćili, u interesu svojih pacijenata, donijeli su odluku o odlaganju početka generalnog štrajka za narednih deset dana.

“Građani će u tom periodu imati zdravstvene usluge u punom kapacitetu, koje će pružati radnici u zdravstvu kako ne bi ispaštali oni koji plaćaju zdravstvenu zaštitu, a nisu krivi za ovo stanje”, naveli su iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK.

Vladu Tuzlanskog kantona su pozvali da do srijede dostavi svoj stav, isključivo po zahtjevu sindikata od 11. maja ove godine, istovremeno ih pozivajući da održe istog dana zajednički sastanak.

“Ovlašteni predstavnici sindikata su poznati, a od Vlade TK tražimo da imenuje kompentente predstavnike predvođene premijerom TK. U isto vrijeme pozivamo predstavnike Vlade TK da se napravi televizijsko sučeljavanje predstavnika Vlade TK i predstavnika sindikata , s obzirom na različite stavove i različito iznošenje činjeničnog stanja koje se u posljednje dane plasira u medijima”, naveli su iz sindikata.

Ukoliko ne dođe do dogovora, radnici zaposleni u zdravstvu će svoja prava ostvariti sindikalnom borbom, ne isljučujući ni generalni štrajk najavljen za 29. septembar ove godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,