Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

TK: Usvojena inicijativa za regulisanje konzumacije nargila

Preuzmite sliku

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je inicijativu za detaljno regulisanje konzumacije nargila.

Inicijativa predviđa izmjenu i dopunu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti tako da se zabrani posluživanje nargila u ugostiteljskim objektima osobama mlađim od 18 godina.

Uvodi se i obaveza isticanja oznaka o zabrani posluživanja osobama mlađim od 18 godina, ali i obaveza isticanja sadržaja i porijekla duhana koji se zagrijava sagorijevanjem uglja na vidnim mjestima unutar ugostiteljskih objekata, kao i obaveza isticanja informacija o visokim koncentracijama karbon monoksida, metala i kancerogenih materija, koje se oslobađaju sagorijevanjem uglja.

– Krajnji rezultat dugotrajne upotrebe nargile može biti hronični bronhitis ili ponavljane upale pluća uz neminovni gubitak imuniteta, što je odlična “podloga” za različite mikroorganizme, a posebno bacil tuberkuloze – izjavila je zastupnica Amra Nadarević-Vodenčarević.

Dodatno, izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti predviđaju i zabranu posluživanja nargila na udaljenosti manjoj od 100 metara od osnovnih i srednjih škola, što će otežati doticaj mladih s nargilom, te se očekuje da bi takav korak trebao umanjiti i njenu konzumaciju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje