Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

TK: Stanje na Spreči se smiruje, u Gračanici poplavljeno oko 40 hektara priobalnog zemljišta

Preuzmite sliku

Iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona navode da se današnja situacija sa vodostajem rijeka i hidroakumulacijom jezera Modrac smirila u odnosu na prethodni dan, kada je zabilježen porast, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilne kišne padavine tokom jučerašnjeg dana dovele su do porasta vodostaja rijeka širom BiH, a kada je riječ o Tuzlanskom kantonu najgora je situacija zabilježena na rijeci Spreči u Gračanici.

“Na Karanovcu vodostaj je u petak bio 338 centimetra zbog čega je bilo poplavljeno nekih pedesetak hektara priobalnog zemljišta. Situacija se danas smirila u odnosu na jučerašnju. Ne očekujemo veće probleme što se tiče poplava, jer i vremenska prognoza govori da će kišne padavine stati i da ide period hladnijeg vremena. Trenutno je u Gračanici poplavljeno oko 40 hektara priobalja“, kazao je Salih Strašević iz Operativnog centra KU CZ Tuzlanskog kantona.

Naveo je da je hidroaukumulacija na Modracu u petak je bila 199,69 metara nad morem i približila se tački prelijeva od 200 mnm.

“Međutim, jutrošnje mjerenje pokazalo je da je došlo do pada vodostaja za sedam centimetara, pa sada iznosi 199,56 mnm“, navodi Strašević.

U blagom porastu je i rijeka Jala, čija je visina jutros u sedam sati u Tuzli iznosila 59 centimetara. Iako je to nešto manje u odnosu na stanje prije nekoliko dana Jala je nakon kratkotrajnog opadanja uslijed kiše ponovno počela da raste.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje