Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

TK: Preporuke za higijenu vozača, vozila i putnika

Preuzmite sliku

Federalni štab civilne zaštite Naredbom od danas dozvolio je rad javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prevozu na području Federacije Bosne i Hercegovine uz posebne epidemiloške mjere.

Linijski prijevoz putnika će se obavljati po reduciranom redu vožnje, koji su prijevoznici dužni dostaviti ovom ministarstvu na e-mail mintts@tk.kim.ba i putem pošte na adresu: Rudarska 57, Tuzla, najkasnije do 18.05.2020. godine.

Također, reducirane redove vožnje prijevoznici su dužni objaviti na svojim web stranicma, kao i o istima obavjestiti putnike na druge odgovarajuće načine.
Prilikom obavljanja javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza, kao i korištenja usluga istog, prijevoznici, vozači i putnici su dužni pridržavati se preporuka za rad javnog prevoza u kontekstu COVID-19 izdatih od strane Federalnog ministarstvo zdravstva koje se mogu naći na web stranici (https://covid19.fmoh.gov.ba/).
Osim općih preporuka koje se navedene na stranici Federalnog ministarstvo zdravstva (https://covid19.fmoh.gov.ba/) posebno naglašavamo preporuke koje se odnose na:

Preporuke za higijenu vozača i vozila:

1. Održavajte higijenu kabine vozača i svoju radnu okolinu – vozačkog mjesta i kabine tako da se svakodnevno, preporučeno nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno prebrišite površine koje se često dodiruju rukama, kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča.

2. Vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem. Preporučuje se korištenje platnenih maski, koje se trebaju redovito prati.

3. Operite ruke ili dezinficirajte ruke prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa i sl.).

4. Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u autobus potrebna je dezinfekcija ruku (vozno osoblje i putnici).

5. Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima (i njihovom prtljagom) prilikom komunikacije s njima održavajte odgovarajući fizički razmak (1-2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.

6. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke.

7. Potrebno je vršiti standardno čišćenje i dezinfekciju vozila, temeljito najmanje dva puta dnevno, a između vožnji neophodno je izvršiti dezinfekciju dodirnih površina u vozilu i prozračivanje unutrašnjosti prevoznog sredstva. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa posebno pazite na rukohvate na ulaznim i izlaznim vratima, prozorska stakla, kao i na naslone za glavu i za ruke putnika (u autobusima).

8. Preporučuje se postavljanje fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), ako to nije moguće, prvi red sjedala iza vozača ne smije se koristiti za prevoz putnika.

9. Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Za vrijeme vožnje koristite prozračivanje unutrašnjosti autobusa ventilacijom. Ako vremenske prilike i temperatura to dozvoljavaju, tokom vožnje otvorite prozore.

Preporuke za putnike:

1. Informirajte putnike o važnosti održavanja fizičke udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih.

2. Broj i raspored putnika po sjedištima mora biti takav da omogućava propisani razmak (1-2m, odnosno jedno prazno sjedište) između njih.

3. Ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjenično na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedištu.

4. Mjesta koja se ne koriste označiti trakom ili znakom upozorenja.

5. Preporučujemo da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

6. Svi putnici moraju imati zaštitne maske.

7. Preporučuje se pojačano prisustvo revizora (kontrolora) u vozilima. U javnom gradskom prevozu posebno, da bi se osiguralo pridržavanje mjera od strane putnika i dozvoljeni broj putnika po vozilu.

Molimo prijevoznike da u svako vozilo i na svim peronima i stanicama postavite obavjesti o higijenskim mjerama i ograničenjima u vidu broja putnika po vozilu, navode iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje