Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

TK: Nenošenjem maske narušavate javi red i mir, kazna od 100 do 500 KM

Preuzmite sliku

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona zastupnici su razmatrali informaciju o aktuelnoj situaciji u vezi sa pandemijom korona virusa na području TK.

Podrškom 19 zastupnika koji čine većinu u Skupštini TK usvojena je i izmjena odnosno dopuna Zakona o javnom redu i miru.

Naime, Zakon o javnom redu i miru u Tuzlanskom kantonu do danas je poznavao 33 moguća djela kojima se povređuje javni red i mir i propisuju prekršajne sankcije.

Prema izmijenjenom zakonu ubuduće i kršenje higijensko-epidemioloških mjera predstavljat će narušavanje javnog reda i mira.

Naime, izmjenama Zakona koje su usvojene propisane su i novčane kazne za kršenje higijensko-epidemioloških mjera.

Tako će kazne za fizička lica iznositi od 100 do 500 KM, za pravna lica od 500 do 2000 KM, za odgovorne osobe u pravnim licima te za vlasnike radnji, odnosno obrta od 200 do 1.000 KM.

Vlasnicima obrta, u slučaju ponavljanja prekršaja, prijeti i zatvaranje objekata najduže do šest mjeseci.

S usvojenim izmjenama nije prethodno bila saglasna Zakonodavno-pravna komisija Skupštine Tuzlanskog kantona.

Također, usvojena je i inicijativa da se u covid bolnice koje su u sklopu UKC-a Tuzla uvede info centar putem kojeg će članovi porodica konačno moći dobiti sve potrebne ifnormacije o pacijentima koji su hospitalizirani.

Također, biće omogućeno i da se hroničnim bolesnicima koji koriste neophodnu terapiju, ista produži sa tri na šest mjeseci u skladu sa konsultacijama ljekara.

Prema riječima ministra zdravstva Tuzlanskog kantona Bože Jurića epidemiološka situacija na području TK dodatno se usložnjava. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,