Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

TK: Naredba o načinu rada u uredskim i drugim prostorijama, obavezno neprestano nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru

Preuzmite sliku

Na osnovu Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donosi Naredbu kojom se definišu  specifične mjere o načinu rada u uredskim i drugim prostorijama poslovnih subjekata:

– Obavezno je neprestano nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru.

– Obavezno je da su na radnim mjestima sve površine čiste i dezinficirane

– Najmanje tri puta dnevno čistiti dodirne tačke u zgradama kao što su ručke na vratima, i sl.

– Prostorije za sastanke, edukacije i druge prostore gdje se okuplja veći broj osoba očistiti i dezinficirati nakon svakog sastanka.

– Sredstava za dezinfekciju ruku staviti na vidljiva mjesta, posebno na javna mjesta gdje ljudi imaju manje mogućnosti redovno prati ruke.

– Za pranje ruku u toaletima neophodno je osigurati toplu tekuću vodu i sapun, kao i papirne ubruse za jednokratnu upotrebu.

– Koristiti telefone, video-konferencije i internet za poslovanje što je vise moguće kao zamjenu za sastanke.

– Kada su sastanci neophodni, organizirati ih u što većim prostorijama, uz primjenu preporučenih mjera socijalne distance (Izbjegavati rukovanje, održavati distancu od najmanje 1,5 metar tokom razgovora).

– Redovno, najmanje dva puta dnevno, provjetravati sve prostorije.

– Sva putovanja u druge zemlje, koja nisu neophodna, treba izbjegavati.

– Neophodno je redovno obavještavati uposlenike, partnere i klijente da svaka osoba koja ima simptome slične COVID-19 infekciji treba ostati kući.

Za nadzor izvršenja ove Naredbe zadužuju se menadžmenti poslovnih i privrednih subjekata i nadležne inspekcije. Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 10.08.2020. godine, navode iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje