Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

TK: Bitne novine u Zakonu o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica

Preuzmite sliku

Izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica do ispunjenja još jedne od mjera iz ekspozea.

Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Ovim izmjenama bitne novine u odnosu na raniji tekst Zakona se ogledaju u uvođenju u pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu maloljetnih demobilisanih branilaca ukoliko su učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine, kao i supruga umrlih demobilisanih branioca sa navršenih 50 godina života do navršenih 57 godina života, pod uslovom da je umrli suprug bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci, da je supruga prijavljena kao nezaposleno lice kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava i da ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za mjesec decembar 2021. godine.

Ovim se ispunjava još jedna od prezentiranih mjera iz ekspozea premijera Irfana Halilagića. Također, uvodi se i nova definicija pojma demobilisanog branioca „maloljetni demobilisani branilac“, na način kako je to predviđeno Zakonom o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica. Osim navedenog ostali termini su usklađeni sa Federalnim zakonom.

Izmjenama i dopunama je predviđeno i da Ministarstvo, putem jedinica lokalnih zajednica, preuzima obavezu finansiranja održavanja, saniranja, rekonstrukcije, adaptacije lokaliteta pogibija heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata sa područja Kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,