Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Theodor Meron sutra i prekosutra u BiH

Preuzmite sliku

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Teodor Meron (Theodor) boravit će u zvaničnoj posjeti Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj od 19. do 22. novembra 2018.

Ova zvanična posjeta će početi u Srbiji, gdje će se predsjednik 19. i 20. novembra sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić, prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i ministaricom pravde Nelom Kuburović.

Predsjednik Meron će 20. i 21. novembra boraviti u BiH, gdje će se sastati s visokim predstavnikom Valentinom Inckom (Inzko), kao i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Osim toga, u sklopu posjete Sarajevu, predsjednik Meron će se također sastati s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i održat će predavanje u sarajevskom Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Predsjednik Meron će završiti svoju posjetu regionu u Hrvatskoj, gdje će se 21. i 22. novembra sastati s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, kao i potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Marijom Pejčinović-Burić i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

Ovo je posljednja zvanična posjeta predsjednika Merona regionu bivše Jugoslavije prije okončanja njegovog mandata predsjednika Mehanizma 18. januara 2019.

Predsjednik Meron prethodno je obavljao funkciju predsjednika MKSJ-a u četiri mandata i funkciju predsjednika Mehanizma u dva ranija mandata. Sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius) će preuzeti funkciju predsjednika Mehanizma 19. januara 2019. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,