Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Terzić: Osigurat ćemo 100 miliona maraka za brze ceste

Preuzmite sliku

Autoceste FBiH nakon blokade više od 100 miliona maraka, koje su na posebnom računu Centralne banke BiH prikupljene od putarina, sačinile su plan kako prevazići krizni period.

Direktor ovog preduzeća Adnan Terzić kazao je za Dnevni avaz da se planira emisija obveznica Autocesta u vrijednosti od 100 miliona KM, od čega će se nastaviti finansirati gradnja brzih cesta.

“Osim što se radi o efikasnom načinu, želimo pokazati Vladi FBiH da na ovaj način možemo dugoročno riješiti problem finansiranja gradnje brzih cesta, dakle da to bude model za ubuduće, a koji ne uključuje kredite kod komercijalnih banaka”, navodi Terzić.

On ističe kako je Vlada FBiH odobrila 100 miliona KM od sredstava dobivenih nakon isplate klirinškog duga.

“Ta su sredstva namijenjena za brzu cestu Lašva – Nević Polje. Ali, to je samo trećina potrebnog novca”, kaže Terzić.

Kako dalje ističe, postoji interes banaka, privatnih i državnih preduzeća, pa i fizičkih lica koja novac čuvaju u komercijalnim banka, gdje su uvjeti sve nepovoljniji.

“Ponudit ćemo višu kamatnu stopu od komercijalnih banaka i sasvim sigurno možemo privući investitore”,kaže Terzić.

“Ako evropska investicijska banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investiraju u cestogradnju u BiH, zašto to ne bi učinila i naša Centralna banka? Mi garantiramo da može zaraditi više na kamantama ako investira u cestogradnju nego što zaradi držeći novac u stranim bankama uz minimalnu kamatu, koja bi uskoro mogla biti čak i negativna”, rekao je Terzić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: