Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Teočak: Godišnjica smrti nosioca “Zlatnog ljiljana” Kapetana Hajre

Preuzmite sliku

Vrijeme leti, ali sjećanje i ponos na Hajrudina Mešića – Kapetana Hajru u njegovom Teočaku i okolini ne blijedi. Prije 28 godine, 30. oktobra 1992. godine, Hajrudin Mešić sa svojim Lavovima sa Teočaka krenuo je u akciju spajanja slobodnih teritorija Sapne i Kamenice (Zvornik).

Akcija spajanja Sapne i Kamenice, odnosno slobodnih dijelova Srebrenice, tekla je po planu sve dok geler granate ispaljene na Nezuk nije pogodio Kapetana Hajru koji je komandovao jedinicama. Šok i nevjerica se pronijela među hrabrim borcima, koji su prekinuli akciju, a više nikada nije uspostavljen koridor spasa između Sapne i Srebrenice što će u julu 1995. godine rezultirati genocidom nad Bošnjacima koji su počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS.

Hajrini Lavovi sa Teočaka odolijevali su svih godina višestruko nadmoćnom neprijatelju, očuvavši slobodnu teritoriju na planini Majevici. Prva teočanska brigada je nakon pogibije Hajrudina Mešića preimenovana u 255. brdsku brigadu „Hajrudin Mešić“ Armije R BiH. Hajrina brigada će kasnije postati i slavna.

Noć prije tragične pogibije, prema sjećanju njegovih saboraca, Hajro je pjevao pjesmu o Zmaju od Bosne. Zbog neviđene hrabrosti, zbog spašavanja na hiljade života, zbog odanosti domovini u narodu je stekao i ime Zmaja od Majevice.

Kapetan Hajro dobitnik je priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka”, a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala Armije R BiH i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije R BiH.

Rođen je 1. januara 1959. godine u mjestu Srednja Trnova kod Ugljevika. Sin je oca Mehe i majke Zejfe, koji su imali još jednog sina i dvije kćerke. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Podoficirsku školu JNA u Sarajevu. Vanredno je završio i akademiju JNA u Beogradu.

Rat u SFRJ dočekuje u Karlovcu, odakle se vraća u rodno mjesto. Imenovan je za komandira policije u Ugljeviku. Početkom 1992. godine nije se povinovao odlukama novouspostavljene srpske vlasti, a sa skupinom patriota organizirao je odbranu Teočaka.

Iste godine, 16. septembra, oformljena je 1. teočanska brigada, koja od 30. oktobra nosi naziv 255. brdska brigada “Hajrudin Mešić”. Iza kapetana Hajre ostali su supruga Radenka, sin Zlatko i kćerka Lejla.

Svake godine nizom aktivnosti u Teočaku se njeguje uspomena na lik i djelo Hajre kapetana, a danas će mnogobrojne delegacije obići njegov mezar i proučiti Fatihu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje