Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Temperature na Balkanu danas među najvišim u Evropi: Najtoplije u Crnoj Gori i BiH sa 39 stepeni Celzijusa

Prema posljednjim podacima hidrometeoroloških zavoda u zemljama Balkana, najtopolije je u Crnoj Gori i na jugu Hercegovine.

Naime, najtoplije je u pojedinim gradovima Crne Gore i na jugu Hercegovine gdje su zabilježene temperature od 39 stepeni Celzijusa.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH je saopćio da je danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Poslije podne će uslijediti umjereno povećanje oblačnosti sa istoka. Vjetar će biti slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 31 i 37 stepeni, a na jugu Hercegovine do 39 stepeni“, navode iz ovog zavoda.

U Sarajevu temperatura danas iznosi oko 31 stepen, Banjaluci 33, a u Mostar 35 dok je u Neumu jedinom bh. gradu na moru 32 stepena.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je saopćio da je u toj zemlji danas pretežno sunčano i veoma toplo, uz jutarnju maglu po kotlinama na sjeveru.

Zabilježen je i vjetar sjeveroistočni i istočni, slab do umjeren, ponegdje povremeno i pojačan. Najviša dnevna temperatura vazduha iznosi od 27 do 39 stepeni“, poručili su iz crnogorskog zavoda.

Danas je temperatura u glavnom gradu Podgorici iznosila 37 stepeni, a u Ulcinju 38 stepeni Celzijusa.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske je naveo da je u toj zemlji danas pretežno sunčano, vruće ili vrlo vruće u pojedinim dijelovima zemlje.

Poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka uglavnom u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, te rijetko i uz obalu, mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab, povremeno umjeren sjeveroistočni i istočni, na istoku jugoistočni. Na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni“, navodi se u saopćenju.

Prema podacima Zavoda, tempreatura u Zagrebu je iznosila 32 stepena, dok je u primorskim gradovima temperatura danas iznosila od 34 do 38 stepeni.

Republički hidometeorološki zavod Srbije je saopćio da je danas najtoplije bilo u gradovima Novi Sad, Beograd, Niš i Kragujevac gdje je zabilježeno 35 stepeni Celzijusa, dok je najhladnije bilo na Kopaoniku gdje je temperatura iznosila 20 stepeni.

Prema posljednjim podacima, od ostalih evropskih gradova, temperatura u Atini iznosi 32, Budimpešti 34, Pragu 35, Beču 34, dok je hladnije bilo u Berlinu gdje je temperatura 30 stepeni, Madridu 28, Parizu 25, Londonu 23 i Dablinu 18 stepeni Celzijusa. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,