Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Televiziji Nova BH otežano emitiranje u RS-u i dijelu Hercegovine

Televiziju Nova BH više neće moći pratiti gledatelji koji su za kablovske operatore izabrali kompanije M:tel (i preduzeća pod njihovom kontrolom Blicnet d.o.o, Telrad net d.o.o i Elta – kabel d.o.o.o) i Eronet čime je ovaj kanal u značajnom omjeru “uklonjen” sa teritorije RS i dijela Hercegovine.

Nova BH je saopćila da su ti kablovski operateri u Bosni i Hercegovini donijeli odluku da ne produže saradnju sa televizijom Nova BH, odbivši “fer i tržišnu ponudu za dalju saradnju”.

“I pored pokušaja da u vrijeme novogodišnjih praznika još jednom dođemo do zajedničkog rješenja, M:tel i Eronet su se oglušili na naš dopis i isključili signal Nove BH televizije”, saopćila je Nova BH.

Kako se ističe, menadžment Nove BH je u Ugovor o distribuciji kanala uvela taksu od 0,60 eura po korisniku.

“To je identična cijena koju Telekom Srbija, vlasnik M:tel-a potražuje od svakog korisnika u Srbiji za emitiranje televizije BN i Hayat TV van Bosne i Hercegovine, dok za prijenos Radio televizije Srbije traže 1,2 eura po korisniku, iako se ta televizija već finansira iz budžeta Republike Srbije. Za Pink paket, M:tel i Eronet također plaćaju naknadu u većem iznosu od one koju Nova BH minimalno potražuje u odnosu na programski kvalitet u koji konstantno ulaže. Kako je standard industrije da za zemaljske televizije kablovski operateri plaćaju naknadu, kako u svijetu tako i u regiji, Bosna i Hercegovina ne može i ne smije biti iznimka u tome”, stoji u saopćenju.

Nova BH je saopćila kako je njihov program u Republici Srpskoj moguće pratiti preko Total TV-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,