Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Telefonski razgovor: O čemu su razgovarali Tegeltija i Angela Merkel?

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je telefonom sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel.

Telefonski razgovor je obavljen uoči samita Berlinskog procesa 5. jula u Berlinu, a na inicijativu kancelarke Merkel. Razgovarano je o predstojećem samitu i budućnosti proširenja Evropske unije.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Njemačke eurointegracijama BiH, te pozdravio inicijativu Berlinskog procesa izrazivši nadu da će Samit u Berlinu 5. jula biti još jedna potvrda posvećenosti regiona i Evropske unije procesu proširenja, kao i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU.

Predsjedavajući Tegeltija je u razgovoru sa kancelarkom Merkel istakao opredijeljenost institucija u BiH evropskom putu, povezanosti i unapređenju regionalne saradnje, koja je, kako je naglasio, pokazala svoj značaj tokom pandemije koronavirusa.

Sagovornici su na kraju razgovora zajednički izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH,  te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje