Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tekst novog zakona o PDV-u bit će upućen na konsultacije u entitetske parlamente

Preuzmite sliku

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) BiH na današnjoj sjednici dao je saglasnost da se Nacrt Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) dostavi nadležnim povjerenstvima entitetskih parlamenata na konsultacije, nakon čega će ponovo biti razmatran na sjednici UO i upućen u javnu raspravu.

Nacrt zakona o PDV-u predložen je iz UINO radi usklađivanja s europskim direktivama i cilj mu je da olakša rad poslovnoj zajednici.

Na sjednici UO danas je usvojen izvještaj o radu UINO za 2018. godinu i izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Uprave čime će, između ostalog, biti riješen i problem rada na graničnim prijelazima Svilaj i Bratunac.

Danas su članovi UO usvojili odluku o visini kompenzatorne kamate za drugo polugodište 2019. godine koja iznosi 12 odsto i odnosi se na određena carinska dugovanja.

Na današnjoj sjednici nije bilo suglasnosti među entitetskim predstavnicima za usvajanje odluka koje se odnose na privremena poravnanja za protekle godine, a nije usvojena ni Odluka o utvrđivanju privremenih koeficijente za raspodjelu sredstava u razdoblju travanj-lipanj 2019. godine.

Članovi UO primili su k znanju informaciju UINO u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,