Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tegeltija žestoko odgovorio kritičarima: Vijeće ministara je jedino nabavilo neke vakcine, sve ostalo je bila donacija

Preuzmite sliku

– Јedine vakcine koje su došle u BiH, a da nisu donacija rezultat su rada Vijeća ministara kroz globalni sistem njihove nabavke, a sve drugo je rezultat rada Vlade Republike Srpske ili donacija koja je došla iz Srbije za Federaciju BiH, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

– Evidentno je da postoji problem nabavke vakcina u BiH i u većini zemalja EU, ali ja ne želim da govorim ko je odgovoran za stanje u drugom zemljama. Kada se traži odgovornost u BiH ona je najmanje na meni i Vijeću ministara. Ta odgovornost je mnogo više na nekim drugim i onim koji su danas komentarisali problem nabavke vakcina u BiH, istakao je Tegeltija.

On je istakao da je u ovom trenutku za njega najvažnije da je u BiH stiglo 190.000 vakcina i da one budu dostupne građanima, ali da još nema nekog ozbiljnijeg procesa vakcinacije.

– Vakcine iz sistema `Covax` su takođe dostupne, kao i `Astra Zeneca` i `Pfizer`, ali nisam primijetio da je bilo ko vakcinisan tim vakcinama, rekao je Tegeltija.

On je naveo da su vakcine koje su došle iz Turske od danas dostupne entitetima i Brčko distriktu i da očekuje da počne proces vakcinacije.

  • Na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje SDA da su za donacije vakcina najzaslužniji Šefik Džaferović i Bisera Turković, Tegeltija je rekao da su za donacije najzaslužniji narodi Kine i Turske i njihovi predstavnici vlasti koji su te donacije doznačili BiH.

    – Јa sam svima zahvalan koji su na bilo koji način pomogli da te vakcine dođu u BiH, poručio je predsjedavjući Vijeća ministara.

    Što se tiče dalje nabavka vakcine preko “kovaksa”, Tegeltija je rekao da je sljedeća najava da će doći 89.200 vakcina “Astra Zeneca”, a da se u drugoj polovini aprila očekuje isporuka 650.000 vakcina “Pfizer” za zemlje zapadnog Balkana.

    – Јoš nije tačno definisana njihova raspodjela, ali BiH ne može pripasti manje od jedne trećine, rekao je Tegeltija. (Srna)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje