Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tegeltija razgovarao sa britanskom ministricom Morton: Privredna saradnja UK i BiH napreduje

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ministricom za evropsko susjedstvo i Ameriku pri britanskom Ministarstvu spoljnih poslova Wendy Morton o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa BiH i Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Savjeta ministara BiH, Tegeltija je istakao da privredna saradnja UK i BiH napreduje, te ukazao na značaj realizacije projekata u oblastima od obostranog interesa, poput infrastrukture i zaštite životne sredine, te drvne i metalske industrije, kao i drugim projektima u BiH, a uz korištenje fondova IPA i sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Sagovornici su tokom sastanka izrazili obostranu spremnost da se u potpunosti podrže sve inicijative koje će dovesti do jačanja bilateralnih odnosa u oblasti trgovine i investicija, kao i u oblasti zaštite životne sredine, koja se nameće kao sve bitnija tema, ne samo u regionu već i na svjetskom nivou”, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom upoznao ministarku Morton sa prioritetima u radu Savjeta ministara, naglasivši da članstvo BiH u EU ostaje strateško opredjeljenje institucija u BiH, te zahvalio UK na podršci koju pruža evropskim integracijama BiH. Tokom razgovora sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama u BiH i regionu, u kontekstu iznalaženja rješenja za prevazilaženje izazova prouzrokovanih pandemijom virusa korona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje