Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tegeltija poručio Escobaru da bi ukidanje Inzkovog zakona dovelo do normalizacije odnosa

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država u Birou za evropska i evroazijska pitanja u Stejt departmentu i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost institucija u BiH za evropski put, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjedavajući Tegeltija je ukazao na potrebu unutrašnjeg dijaloga i dogovora političkih predstavnika u BiH, te naglasio da bi se ukidanjem nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka stvorila pretpostavka za normalno funkcionisanje svih institucija, istakavši da prijetnje ili uvođenje sankcija bilo kome ne doprinose rješavanju aktuelne situacije u BiH.

Sagovornici su tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje