Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tegeltija: Bosna i Hercegovina, ali i cijela Evropa dugi niz godina će se baviti problemom migracija

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da je protekla godina bila veoma teška zbog pandemije koronavirusa te da je zbog toga promijenila mnoge politike i planove u njihovom radu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sa sjednicom koju ćemo imati u utorak, ukupno ćemo imati 62 održane sjednice tokom ove godine. To je sa stanovišta broja sjednica jako mnogo, ali svjedoci ste da smo imali mnogo telefonskih sjednica. Neke mjere su zbog pandemije zahtjevale dnevno donošenje odluka”, rekao je Tegeltija na konferenciji za medije povodom prve godišnjice rada ovog saziva Vijeća ministara BiH.

Podsjetio je da je u njegovom ekspozeu fokus bio na ekonomiji, evropskim integracijama i problemima oko migracija.

“Utvrdili smo planove i dinamike rješavanja ovih pitanja. Nažalost, morali smo da mijenjamo naše politike zbog pandemije koronavirusa koju će, nažalost, pamtiti cijelo čovječanstvo. Primorani smo bili da u fokusu našeg rada moraju biti borba za život građana i borba protiv negativnih posljedica koronavirusa na ekonomiju”, kazao je Tegeltija.

Istakao je da su nekada morali donositi i vrlo nepopularne mjere i odluke.

“Morali smo zatvarati granice. To su bile teške odluke. Ipak, sve je bilo s ciljem da se omogući sigurnost. Također, morali smo obezbijediti i sistem snabdjevanja. Riješili smo ta pitanja i danas nakon devet mjeseci imamo nesmetano snabdjevanje roba i usluga”, rekao je Tegeltija.

Napomenuo je da su radi podrške realnom sektoru morali pristupiti pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama kako bi došli do dodatnih finansijskih sredstava.

“U relativno kratkom periodu došli smo do podrške od skoro 700 miliona eura. Možda smo već i zaboravili na to. Sav ovaj novac je otišao entitetima. Naravno, entiteti su dio tih sredstava prenijeli na kantone i lokalnu zajednicu. Time smo nadomjestili gubitak javnih prihoda koji su imali eniteti u tom trenutku”, kazao je Tegeltija.

Istakao je kako su u prethodnom periodu riješena i neka pitanja u okviru evropskih integracija.

“Ono na što smo ponosni je da danas ključni komesari EU govore o datumu dobijanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine. Prije toga se govorilo o uslovima koje se trebaju ispuniti, a danas se govori da je realno je da 2021. godine BiH dobije kandidatski status”, rekao je Tegeltija.

Dotakao se i pitanja migracija, napominjući da je to problem koji se neprestano dešava.

“Broj migranata u trenutku kada sam ja došao na poziciju i broj migranata koji imamo danas je gotovo identičan. Cijela Evropa, a i BiH će se još dugi niz godina baviti problemom migracija. Ovu godinu će svakako čovječanstvo poželjati da što prije zaboravi”, istakao je Tegeltija.

Dodao je da je Vijeće ministara BiH učinilo sve da osigura potrebnu podršku zdravstvenom sektoru u BiH tokom pandemije.

“Ono na što sam posebno ponosan je da smo uradili sve da zdravstveni radnici imaju materijalnu i finansijsku podršku za svoj rad i da se svim građanima BiH pruži adekvatna zdravstvena zaštita”, kazao je Tegeltija.

Na pitanje o pregovorima o novom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, Tegeltija je rekao da neće biti prvi put da se u prvom krugu ne postigne dogovor oko aranžmana.

“Po meni, ne postoje velike šanse da se do 8. januara, koji je neki novi rok, postigne saglasnost oko aranžamana. Mislim da uslovi MMF-a u nekim elementima nisu usklađeni s ciljevima ovog aranžmana. Postoji mogućnost da se ti pregovori nastave i poslije 8. januara”, rekao je Tegeltija.

Naglasio je i kako u BiH nijedno pitanje nije zaustavljeno samo zbog Savjeta ministara BiH.

“Nažalost, u Bosni i Hercegovini postoje vrlo suprotstavljena mišljenja o mjestu i ulozi Savjeta ministara. Postoje oni koji žele da se sve centralizuje i da Savjetu ministara daju nadležnosti koje nisu po zakonu i ustavu, i postoji manji broj koji bi Savjetu ministara uzeli njegove nadležnosti. Ni jedni ni drugi nemaju partnera u meni niti će imati u ovom Savjetu ministara. Savjet ministara je mogao više da je postojala politička saglasnost. Možda smo mogli neke stvari da napravimo, posebno u oblasti evropskih intgeracija i da smo imali saglasnost oko pitanja migracija.”

Istakao je da se oko pitanja migracija nisu slagali već na samom početku.

“Migracije u BiH su najvažnije sigurnosno pitanje, a tek onda humanitarno. Smatram da BiH nosi prevelik teret migrantske krize, a za to najveću odgovornost snose naši partneri koji svjesno te ljude upućuju u BiH. Potrebno je te ljude ukloniti sa ulice”, kazao je Tegeltija.

Na pitanje o komisiji za NATO integracijski proces BiH, istakao je da se takva odluka neće naći na sjednici Vijeća ministara ili ako bude neće dobiti podršku oko naziva.

“Svi smo svjesni da naziv odluke mora biti u skladu s Programom reformi. Problem za komisiju je nacionalna struktura te komisije. Postoji pravilo o adekvatnoj zastupljenosti sva tri naroda u tim komisijama. Sada imamo veći broj Srba i nedovoljan broj Bošnjaka, kao što nećemo prihvatiti ni da ima veći broj Bošnjaka od Srba. Mi insistiramo na nacionalnoj zastupljenosti”, dodao je Tegeltija.

Kazao da će prioritet i u narednoj godini biti borba protiv pandemije COVID-19 i ekonomija.

“Nadam se da će s masovnom vakcinacijom biti riješen problem sa zaštitom zdravlja građana. Za nas ostaju ključna pitanja zdravlje, ekonomija, evropske integracije i migracije”, zaključio je Tegeltija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,