Nedjelja, 28. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tegeltija bijesan na opoziciju: Pristali su da Bošnjaci odlučuju o BiH

Preuzmite sliku

Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, reagovao je na jučerašnji potez opozicije iz RS-a koja je nakon verbalnog okršaja sa Dodikom napustila posebnu sjednicu NSRS-a i time nije učestvovala u glasanju. Tegeltija je taj njihov potez nazvao izdajničkim.

– Do juče u odnosu na političare u RS na kojoj god da su strani nisam upotrebio ovu tešku riječ u javnom diskursu, a nije da nije bilo mnogo indikatora i razloga.

On navodi kako tu riječ nije koristio u uvjerenju da će bez obzira na sve predstavnici iz RS-a štititi interese entiteta i spriječiti preglasavanje srpskih predstavnika.

– To se juče nije desilo, opozicija u RS sem DNS-a, svojim neučestvovanjem u glasanju, onemogućila je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske i srpskog naroda i na taj način podržala preglasavanje srpskog člana predsjedništva od strane druga dva člana predsjedništva, navodi Tegeltija.

On ističe kako je sekundarno koje su odluke u pitanju jer nije zaštićen mehanizam onemogućavanja preglasavanja RS-a i srpskog naroda.

– Nije zaštićen mehanizam nacionalnog veta, koji služi kao brana srpskog naroda u BiH, nije zaštićen princip da se u BiH i njenom Predsjedništvu ne mogu donositi odluke bez ili mimo volje predstavnika Republike Srpske i srpskog naroda.

Tegeltija dodaje kako je svojim jučerašnjim potezom opozicija pristala na donošenje odluka na nivou BiH.

– Opozicija je svojim jučerašnjim postupanjem pristala da Bošnjaci odlučuju o BiH. Opozicija je pristala da se Srbi isključe iz odlučivanja i da to bude legalno i legitimno. Zato je ovo izdaja, ogromna izdaja. Izdaja Republike Srpske i srpskog naroda, tvrdi on.

Prema Tegeltijinim riječima, sve priče o tome kako je opozicija bila uvrijeđena ponašanjem i riječima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pa zbog tog nije učestvovala u glasanju su izgovor i licemjerje.

– Nije se juče glasalo za Dodika ili protiv Dodika, nego za Republiku Srpsku i za principe ravnopravnosti Srpske i srpskog naroda u BiH, naglasio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, opozicija, osim DNS-a, izdala je princip, izdala je zaštitni mehanizam Republike Srpske.

 • – Zbog toga, koliko god se trudili i pokušali biti korektni u javnom prostoru, nema lakše riječi koja se može upotrijebiti za ovo ponašanje od riječi – izdaja. To jeste izdaja nacionalnih interesa Republike Srpske i tu nema nikakve dileme, rekao je Tegeltija.

  Tegeltija je dodao da je opozicija to uradila sa lakoćom, bez ikakve zadrške.

  – Ta lakoća izdaje u Republici Srpskoj je zabrinjavajuća, taj izostanak oštre reakcije jednog dijela javnosti i pokušaj marginalizacije tog čina u pojedinim medijima, svođenjem tog čina izdaje na neku `običnu poziciono-opozicionu političku borbu`, pokazatelj je da je i u jednom dijelu društva taj obrazac ponašanja prihvatljiv, istakao je Tegeltija.

  Tegeltija je dodao da takav obrazac ponašanja nije prihvatljiv za sve one koji shvataju koliko je važno čuvati princip ravnopravnosti i zaštitne mehanizme Republike Srpske i srpskog naroda, koji sprečavaju preglasavanje Republike i srpskog naroda u BiH.

  – Sreća u svemu je da je glasanje u skupštini pokazalo da su, bez obzira na unutrašnje političke razlike, patriotske snage u skupštini, ipak, dominantne, možda im je falio jedan ili dva glasa do dvotrećinske većine, ali odnos glasova 54-28 govori da je parlament Srpske i dalje brana i bedem odbrane Republike, zaključio je Tegeltija. (Banjaluka.net)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,