Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tegeltija: BiH kreće u nabavku vakcina direktno od proizvođača

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je danas nakon susreta s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem da će BiH krenuti u nabavku vakcina protiv koronavirusa direktno od proizvođača.

Kako je potvrdio, na sastanku je sumiramo koliko je BiH spremna za dolazak prvih vakcina i početak vakcinacije, a razgovarano je i o problemima koji su nastali u tom procesu, kao i poteškoćama koje su se javile u okviru dva mehanizma po kojima je BiH dogovorila dostavu vakcina.

– BiH je prihvatila da je pandemija globalno pitanje i da na taj način treba tretirati i proces vakcinacije. Ugovorili smo potrebne vakcine kroz mehanizam COVAX za 1.232.000 doza vakcina, kao i raspodjelu među entitetima, novac je uplaćen, ali još uvijek nema isporuke – kazao je Tegeltija.

Naveo je da je slična situacija i kada je u pitanju nabavka vakcina kroz mehanizam snabdijevanja Evropske unije preko kojeg je BiH naručila 892.000 doza dvije vrste vakcina.

“Sve ono što je bio dio zajedničkih dogovora je završeno. Dogovorili smo 1.232.000 doza vakcina, cjelokupan iznos novca je uplaćen. Imamo ugovoreno i plaćeno, još nema isporuke. U početku smo govorili da će proces vakcinacije početi u prvom kvartalu 2021. Onog trenutka kada budu stizale vakcine u BiH, sve će biti spremno.”, kazao je Tegletija.

“Mi smo se odlučili ući u proces nabavke i od drugih proizvođača. U toku sutrašnjeg dana entiteti i Brčko će iskazati svoje potrebe, a MCP će objediniti te zahtjeve i pristupiti procesu direktne nabavke vakcina.”

“Nijedan ni drugi sistem s kojim je BiH potpisala sporazume nisu počeli sa distribucijom vakcine. Opredijelili smo se za direktnu nabavku od Fajzera , ruske i kineske vakcine.

“Siguran sam da će vakcina u BiH stići u onim rokovima kojim smo zamislili”, dodaje Tegeltija.

Mi očekujemo prva Fajzerove vakcine i za njih se pripremamo. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,