Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tegeltija: Ambasadori Rusije i Kine ne žele centralizaciju Bosne i Hercegovine u interesu jednog naroda

Preuzmite sliku

Ambasadori Kine i Rusije u UN Zhang Jun i Vasilij Nebenzija su tokom sastanaka sa predsjedavjućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom u Nwe Yorku  istakli da se zalažu za koncept ustavog uređenja BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da ne žele da se u BiH napravi centralizacija u interesu samo jednog naroda.

Tegeltija je izjavio da je tokom odvojenih sastanaka ambasadorima ukazao na ključne probleme koji danas postoje u BiH, te obrazloži da je želio juče da se obrati Savjetu bezbjednosti UN s ciljem da se čuje istina.

Ono što je ohraburujuće jeste da ambasadori Kine i Rusije razumiju jako dobro odnose u BiH. Bili su na sjednici Savjeta bezbjednosti i njihovo se izlaganje značajno razlikovalo i od izlaganja Christian Schmidta  i nekih drugih ambasadora u Savjetu bezbjednsti UN”, naveo je Tegeltija.

On je nagasio da će nastaviiti komunikaciju sa ambasadama Rusije i Kine sa željom da se istina o stanju u BiH prenesu i nekim drugim zemljama.

“Oni su ponovili svoje stavove sa početka sjednice Savjeta bezbjednosti UN, a to je da Schmidt ako želi da podnese izvještaj Savjetu bezbjednosti, bilo bi pristojno da zatraži podršku tog istog tijela UN što on u ovom trenutku nije uradio”, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara naše zemlje.

Tegeltija je napomenuo da su ambasadori Zhang Jun i Vasilij Nebenzija ponovili da im je jasno da je izvještaj koji je podnio Šmit nije izbalansiran, te da u suštini predstavlja viđenje jedne strane. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,