Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tanja Fajon: Etiketiranje BiH kao ‘tempirane bombe’ potpuno neprimjereno i nepotrebno

Preuzmite sliku

Slovenska političarka i europarlamentarka Tanja Fajon u intervjuu za “Avaz” kazala je da je velika stvar činjenica što se u BiH formiralo Vijeće ministara i na taj način se situacija normalizirala.

– Nema više vremena za stagnaciju. Formiranje vlasti na državnom nivou važno je za stabilnost kako same BiH tako i cijelog regiona. Također, bitno je imati formiranu i stabilnu vlast kako bi se što prije nastavio evropski put BiH i kako bi se cijela zemlja mogla potpuno posvetiti rješavanju ključnih pitanja i krenuti s reformama te da se na taj način prije svega poboljša život svih njenih građana – kazala je Fajon.

Ističe da slika BiH u proteklih 14 mjeseci nije bila pozitivna, s obzirom na velike probleme u vezi s formiranjem Vijeća ministara.

– BiH je izgledala kao zemlja koja nije u stanju da riješi ključna pitanja i da se u potpuno posveti evropskim integracijama. S druge strane, EU je pozitivna i u potpunosti okrenuta kako ka cijelom regionu zapadnog Balkana tako i ka samoj BiH. EU vidi zapadni Balkan kao jednog od važnijih partnera s kojim treba sarađivati i prema kojem treba biti otvoren. Ipak, ne zavisi sve samo od EU, već dosta toga potječe i od samih država. Na konkretnom primjeru BiH treba reći da je više potrebno da sama država radi na određenim stvarima – ističe Fajon.

Kritički se osvrnula i na nedavne izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je NATO klinički mrtav, ali i one da je BiH “tempirana bomba”.

– Smatram da je etiketiranje BiH kao “tempirane bombe” potpuno neprimjereno i nepotrebno. Takve riječi ne donose nikome i mogu samo pogoršati situaciju. Za mene je BiH, kao država potencijalni kandidat za članstvo u EU, jednaka kao i sve ostale evropske države i u budućnosti je vidim kao punopravnog člana porodice evropskih zemalja – naglašava Fajon.

Osvrnula se i na odbijanje Vijeća EU da počn pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i istakla da je to jedan neuspjeh Evropske unije.

– Mišljenja sam da je u budućnosti nedopustivo da EU ne ispunjava svoj obećanja. Nadam se da će zbog novih metodologija koje se tiču pristupnih pregovora, a koje priprema naša socijaldemokratska grupacija u Evropskom parlamentu, politika proširenja dobiti na dinamici i da ćemo imati konkretne pozitivne rezultate. To znači da ćemo imati i zeleno svjetlo za početak pregovora najkasnije u martu – zaključuje Fajon u izjavi za Avaz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje