Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Talgo vozovi ,,japanske tačnosti”: Kašnjenja do odredišta samo 12 minuta

Preuzmite sliku

Željeznički saobraćaj u BiH dugo je bio sinonim za neudobnost, kašnjenje vozova i dugotrajna putovanja, a znalo se desiti da putnici voz čekaju satima bez ikakvog objašnjenja o razlozima kašnjenja, piše agencija Patria.

Međutim, uvođenjem voza sa Talgo garniturama, situacija se, izgleda, mijenja nabolje. Sve je veći broj putnika koji koriste usluge željezničkog saobraćaja te se pokazuje opravdanost njegovog puštanja u funkciju. Još bi bolje bilo da je to učinjeno mnogo ranije.

Udobnost, čistoća, brzina putovanja i druge kvalitetne usluge dovoljni su razlozi da dođe do ekspanzije kako domaćih tako i stranih putnika.

U kvalitet usluge, koju putnicima pružaju Željeznice FBiH u Talgo vozovima, uvjerio se i novinar agencije Patria, koji je imao priliku razgovarati s putnicima BH Voza koji saobraća na relaciji Sarajevo-Čapljina o njihovim iskustvima u željezničkom prijevozu u BiH i inostranstvu.

Marga Majakovska iz poljskog grada Krakova kaže da je drugi put u posjeti BiH. Prvi put je bila prije osam godina, tada je u Mostar putovala onim starim vozom u narodu poznatijem „dobro je kad god stigne“. Kaže da se tadašnje putovanje s ovim sada ne može ni porediti.

,,Sada je sve puno bolje i udobnije. Voz mi je najdraže prijevozno sredstvo i koristim ga u svakoj prilici. Ne želim pretjerivati i reći kako je ovo na nivou Njemačke, Austrije ili Francuske, ali je definitivno na višem nivou od željezničkog prijevoza u Turskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i nekim dijelovima Rusije. Prije dvije godine sam putovala iz Turske u Iran, doživjela sam dosta loše iskustvo. Voz je bio krcat, stajala sam puna tri sata, nije bilo klime, tako da ovo djeluje sasvim pristojno”, kaže ova turistkinja.

Riječi hvale za vožnju novim vozom ima i bračni par Andreas i Julia iz Njemačke koji su prvi put u našoj zemlji. Bili su u posjeti Međugorju, a od Sarajeva do Mostara i nazad putovali su Talgo vozom.

,,Ne znam kako je bilo prije, ali ovo može dobiti visoku ocjenu. Zadovoljni smo kvalitetom usluge. Brzina nije i ne može biti kao u Njemačkoj, toga morate biti svjesni. Razlog je najvećim dijelom položaj terena. Nije moguće u ovim brdovitim predjelima razviti brzinu od 300 km/h kao u ravnicama Njemačke ili Francuske”, ističe Andreas.

Njegovo mišljenje dijeli i supruga Julia, koja jedinu zamjerku vidi u tome što ne može normalno gledati film na televizoru u vozu jer nema prijevoda.

Voz je u sarajevsku stanicu stigao 12 minuta kasnije od predviđene satnice, a kondukter u šali kaže: „Šuti, ovo je japanska tačnost, nekad smo kasnili i po sat i po“.

Sudeći prema reakcijama putnika, BH Voz ima budućnost i potencijal da postane glavno prevozno sredstvo bh. građana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,