Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tahirović: Očekujemo da Karadžiću bude presuđeno za genocid i u ostalim općinama

Preuzmite sliku

Udruženje žrtava i svjedoka genocida očekuje da se predsuda Radovanu Karadžiću proširi u smjeru koji se odnosi na genocid u ostalim općinama, u najmanju ruku za genocid počinjen u Prijedoru – izjavio je Feni predsjednik Udruženja Murat Tahirović, u povodu izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću koju je u srijedu 20. marta zakazalo Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida se nada da će sudsko vijeće imati obzira i to uvažiti.

– Međutim, imajući u vidu da je došlo do određenih promjena unutar samog vijeća teško da se to može desiti ali nadam se da će se desiti. Vidjet ćemo kada bude i sama presuda izrečena – kazao je Tahirović.

On je naglasio da se u svakom slučaju ne bi smjelo desiti da dođe do smanjenja kazne, odnosno do umanjenja obima zločina koji su prvostepenom presudom presuđeni kada je u pitanju Radovan Karadžić.

– Ubijeđeni smo da će ostati sve one tačke optužnice koje su u prvostepenoj presudi Karadžiću – istakao je Tahirović.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) zakazalo je izricanje presude po žalbi u predmetu tužilac protiv Radovana Karadžića za srijedu, 20. marta 2019. u Haagu.

Radovan Karadžić se teretio po dvije tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Pretresno vijeće III MKSJ-a je 24. marta 2016. proglasilo Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim općinama u BiH.

Pretresno vijeće je Karadžiću izreklo kaznu od 40 godina zatvora.

Prvobitna optužnica protiv Karadžića potvrđena je 25. jula 1995. Uhapšen je u Srbiji 21. jula 2008., i prebačen na MKSJ 30. jula 2008. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009. i tokom njega je Pretresno vijeće saslušalo svjedočenje 586 svjedoka u sudnici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje