Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tabuti s posmrtnim ostacima 71 žrtve genocida isprećeni iz Sarajeva (FOTO)

Preuzmite sliku

Građani Sarajeva ispratili su danas 71 tabut s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima.

Desetine građana Sarajeva ispunilo je danas prostor ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u centru grada gdje je stigla kolona s posmrtnim ostacima 71 ubijenog Srebreničana.

Gravnom sarajevskom saobraćajnicom čuli su se samo jecaji osoba čiji se najmiliji nalaze u tabutima i građana koji suosjećaju s njima.

Molitvom građani Sarajeva i brojni zvaničnici, predvođeni članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, odali su počast žrtvama među kojima je i sedam maloljetnika.

Počast ubijenim Srebreničanima odali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc i drugi zvaničnici.

Među onima koji su došli ispratiti posmrtne ostatke Srebreničana bila je Fatima Bešić. Ona je danas u Potočare ispratila posrmtne ostatke svog amidžića, koji je stradao prilikom pada Srebrenice.

“U šumi je negdje poginuo i tek je sada pronađen. Majka mu je umrla prije pet godina, nije dočekala da ga isprati. U Bratuncu su mi ubijeni svekar i svekrva. Svekru je bilo 87 godina, a svekrvi 75. Nikad još nisu pronađeni”, kazala je Bešić.

Posmrtne ostatke svog rođaka došao je ispratiti i Ibiš Huseinović iz Bijeljine.

“Idem da ispratim svog rođaka na posljednji smiraj. Ubijen je u 47. godini kada je prelazio iz Srebrenice na slobodnu teritoriju. Za sobom je ostavio suprugu, sina i kćerku koji su sada, hvala Bogu, odrasli; imaju i oni unučad i došli su da isprate svog oca”, kazao je Huseinović, u čijoj porodici je mnogo stradalih u srebreničkom genocidu, čiji posmrtni ostaci ni 22 godine kasnije nisu pronađeni.

Nakon kratkog zadržavanja u Sarajevu kolona je, idući polako kroz grad, nastavila put prema Potočarima, a dolazak tabuta u Memorijalni centar očekuje se u poslijepodnevnim satima.

Kamion prekriven zastavom Bosne i Hercegovine jutros je sa Gradskog groblja iz Visokog krenuo put Potočara, gdje će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Potočari na 22. godišnjicu srebreničkog genocida.

Među 71 žrtvom koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi nalazi se i sedam maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukupana 11. jula u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji su posmrtni ostaci pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje