Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tabaković: Pod represijom smo, uhode nas, prisluškuju i hapse naše aktiviste

Preuzmite sliku

Kandidat za načelnika Općine Srebrenica Alija Tabaković kazao je za N1 kako će vjerovatno uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog kašnjenja u slanju pošte bh. građanima koji žive van BiH istaknuvši da su neki glasački materijal dobijali i 20 dana nakon održavanja izbora.

“Neko je njima zabranio i onemogućio glasanje, to je krivično djelo. Centralna izborna komisija nije korektno postupila u ovom problemu. Potrebno je ovo otkloniti za ubuduće. Naših 800 ljudi je zakinuto za glasanje”, rekao je Tabaković.

Govoreći o inicijativi “Moja adresa je Srebrenica”, kazao je kako razmišljaju da li će uopće dalje učestvovati u ovom izbornom procesu.

“Imali smo informacije da su policijske agencije prisluškivali naše razgovore i sastanke. Mi smo pod represijom, uhode nas, presreću, naše aktiviste privode, nemamo demokratsko pravo. Trebamo donijeti odluku da li ćemo učestvovati u izbornom procesu”, rekao je Tabaković.

Kazao je kako su prigovori i pritužbe inicijative “Moja adresa je Srebrenica” potkrepljenje dokazima i dostavljene Sudu BiH. Istakao je kako je Grujičić pokazao svoje pravo lice davajući izjave proteklih dana. Istakao je kako je “ovo prvi put da Sud BiH nije donio odluku po volji Grujičića te je zbog toga imao izljeve”.

“On želi neki novi rat, neki novi genocid. Ovo je udar na ustavni poredak BiH. Da je drugačija situacija, on bi bio priveden, a CIK bi zbog jako opasnih političkih stavova kaznio Grujičića zabranom izlaska na izbore”, kazao je Tabaković.

Istakao je kako u Srebrenici i u većem dijelu BiH izbore odlučuju “birački odbori kojima se švercalo”.

“Mnogo je stvari koje se trebaju promijeniti u Izbornom zakonu. Zakon je ovdje omogućio šverc i zloupotrebu glasanja. Umjesto da sada u Srebrenici imamo otvoren postupak i kaže kako je moguće da općinska organizacija učestvuje na izborima, a ni njen predsjednik nije glasao za nju? Treba to onemogućiti u budućnosti”, kazao je Tabaković. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,