Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svjetsko Microsoft Office prvenstvo: BiH rangirana na treće i peto mjesto

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina rangirana je na treće i peto mjesto na Svjetskom Microsoft Office specijalističkom takmičenju u New Yorku. 

Predstavnici BiH ostvarili su peti najbolji ekipni rezultat na 18 godina starom svjetskom takmičenju Microsofta iz šest disciplina u korištenju konkretnih softverskih alata. Treće mjesto  osvojili su u najnovijim verzijama tri MS softverska alata, a peto mjesto u posljednje dvije verzije istih alata, prenosi Fena

Ove godine u 119 država kroz Microsoft Office takmičenje specijalista je prošlo više od 850.000 ljudi, u dobi između 13 i 22 godine. Finale je održano u New Yorku, gdje su se okupili finalisti, ukupno 162 iz 57 zemalja svijeta.

MOS je najveći globalni IT certificirani program, sa 2.3 miliona certificiranih specijalista godišnje.

Treći nastup ekipe Bosne i Hercegovine

BiH su predstavili Tarik Džambić, koji je osvojio treće mjesto Excel 2016., Sead Smailagić, četvrto mjesto PowerPoint 2016., Amila Mujkić je osvojila deveto mjesto Word 2016, Almir Subašić, Amra Kodžaga i Edin Mukić. Troje od njih su učenici Elektrotehničke škole iz Tuzle, a po jedno iz Richmnond Park međunarodne škole, Prve gimnazije kao i Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva.

Na kraju je organizator objavio i Top 10 za svih šest kategorija. Među ukupno 60 najboljih, plasirala su se i tri takmičara iz BiH.

Po tom rangiranju, prvi je Makao, zatim SAD, Rumunija, Taivan i na petom mjestu Bosna i Hercegovina.

U takmičenju za tri novija softverska paketa, verzije iz 2016. godine, poslije Makaa i Rumunije, na trećem mjestu je BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,