Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svjedok i učesnik pljačke: Nismo brojali novac

Preuzmite sliku

Svjedok Milan Reljić pred Okružnim sudom u Banja Luci opisao je kako je sa optuženima učestvovao u razbojništvima u kojima je, kako je rekao, ukradeno oko dva miliona maraka, javlja BIRN.

Reljić je rekao da je većinu pljački “tipovao” i organizovao optuženi Đorđe Ćulum.

„Poslije pljački nismo brojali novac, nego bi drugi dan u novinama pročitali koliko smo uzeli“, rekao je Reljić.

On je svjedočio na suđenju Ćulumu, Siniši Straživuku, Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Tomislavu Kneževiću, Željku Pavloviću i Aljoši Galiću koji se nalaze na izdržavanju izrečenih zatvrskih kazni zbog drugih krivičnih djela.

Reljić je rekao da je učestovao u pljačkama, ali je pristao da svjedoči u zamjenu za imunitet. On je ranije osuđen za pljačku Komercijalne banke na 11 godina zatvora.

Govoreći o pljački Komercijalne banke kada je ukradeno 1.035.230 maraka, Reljić je kazao da su osim njega prisutni bili Galić, Straživuk i Tomislav Knežević, a da je Ćulum “tipovao posao” i potrebne informacije.

„Ćulum je rekao je da ima čovjeka unutra, koji nam je telefonom uslikao trezor i javio kad da krenemo. Ćulum je trebao da učestvuje, ali je kasnije odustao i rekao da poznaje vlasnika ‘Alfa securitya’ i da će znati da je on učestvovao. Zbog toga je  predložio da umjesto njega ide Galić“, rekao je Reljić i dodao da je Ćulum odustao jer je osoba koja “tuđom rukom voli da uhvati zmiju, da dobije pare, a da ga nigdje nema”.

Reljić je ispričao da su on i Galić ukrali kombi za pljačku.

„Galić je vozio, a ja sam bio na vezi s čovjekom unutra i on nam je javio kad da krenemo. Straživuk i Knežević su nosili puške i kada smo ušli u banku razoružali su obezbjeđenje. Sišao sam u trezor i odvukao trezoristu i pare pokupio u torbu“, ispričao je Reljić.

Kaže da su od plijena on i Straživuk uzeli po 5.000 maraka, a Knežević 20.000 KM.

Prema riječima ovog svjedoka, 573.014 maraka od radnika “Alfa securitya” ispred banjalučkog Metala oteli su on, Straživuk, Vinko Knežević zvani “Baćoni”, koji nije obuhvaćen optužnicom, dok je Ćulum “tipovao” posao”.

„Ćulum je dobio informaciju da toga dana radnici ‘Alfa security’ prevoze veće količine novca, oko tri miliona. Kombi kojim smo počinili pljačku pred ‘Metal’ sam dovezao ja, a Straživuk i Baćoni su bili u tovarnom dijelu kombija i istrčali pred radnike i oteli im kofere s novcem. Bilo je pucnjave i ranjen je zaštitar“, kazao je Reljić

Reljić je govorio i o drugim pljačkama, a branioci optuženih prigovorili su njegovom iskazu jer smatraju da je to nezakonit dokaz.

Suđenje se nastavlja 1. februara naredne godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,