Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sveučilište u Mostaru odalo počast tragično preminulim studentima iz Posušja

Preuzmite sliku

Sveučilište u Mostaru (SUM) u utorak se komemoracijom oprostilo od svojih tragično preminulih studenata u novogodišnjoj noći kod Posušja – Ivana Miličevića, Žane Pavković, Mije Soldo, Stipe Pavkovića i Stjepana Jukića.

Oni su zajedno s još troje mladih ljudi – Marijom Pavković, Stipom Romićem i Mirelom Rezo koji su bili studenti Sveučilišta u Splitu, tragično stradali 1. januara 2021. godine u Tribistovu kod Posušja.

“Znamo kako su trpljenje i bol duše neodvojivi od ljudskog, zemaljskog življenja. Ali ova bol duše koja je tog petka pogodila najviše vas roditelje i porodicu, a i sve koji su čuli za njihove stradanje, bila je prevelika, prejaka, preteška. I danas je”, kazao je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić koji se na komemoraciji obratio u ime svih studenata, profesora i uposlenika.

Dodao je kako ovom komemoracijom SUM želi Miji, Stipi, Žani, Stjepanu, Mariji, Mireli, Ivanu i Stipi iskazati počast, i pritom istaknuo kako je na vijest o njihovoj smrti zastao cijeli svijet.

“Bili su studenti! A bit studiranja je postavljanje pitanja i traženje odgovora. Na neka životna pitanja teško je pronaći jasan odgovor. Zato se u svakoj patnji i boli postavlja pitanje: ‘Zašto?’ To je kratko pitanje, ali zato duboko i široko. Čovjek kad ga boli duša htio bi znati ‘o uzroku, o razlozima, radi čega i o smislu’. Čovjek je jedino biće svjesno boli i zato postavlja to pitanje. Ovo je pitanje uvijek teško, u ovom trenutku preteško i bolno”, kazao je rektor Tomić.

U ime njihovih kolega studenata prisutnima se obratila predsjednica Studentskoga zbora Sveučilišta Marija Barun koja je kazala kako “u našem narodu postoji uzrečica koja glasi kako Bog uzima one najčišće i najneiskvarenije duše koje će koračati skupa s njim nebeskim dvorima”. Barun je izrazila sućut prisutnim roditeljima i članovima obitelji.

Sveta misa za pokojne studente služit će se danas, 19. januara u 18 sati, u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, saopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje