Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Švedska osigurala 4,5 miliona KM za smanjenje uticaja opasnih hemikalija u BiH

Vlada Švedske izdvojila je 4,5 miliona eura za projekat koji ima za cilj smanjenje uticaja opasnih hemikalija, organskih zagađujućih materija koje se dugo razgrađuju u prirodi, na zdravlje ljudi i okoliš u Bosni i Hercegovini.

Fokus petogodišnjeg projekta “Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom”, koji će realizirati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je prevencija ispuštanja nenamjerno proizvedenih dugotrajno postojanih organskih zagađujućih materija (POPs) kroz prelazak, u proizvodnji plastike, na hemikalije koje ne sadrže POPs.

BiH je 2010. godine ratificirala “Štokholmsku konvenciju”, međunarodni sporazum o okolišu kojim se tretiraju dugotrajno postojane organske zagađujuće materije, ali još uvijek postoje nedostaci vezani za odredbe Konvencije i njihovu implementaciju, te nedosljednosti u njihovoj primjeni između različitih nivoa vlasti u inašoj zemlji.

– Ovim projektom poboljšat će se upravljanje medicinskim otpadom, doprinijeti provedbi inicijativa zelene hemije u industriji i poljoprivredi zajedno sa uništavanjem identificiranih zaliha POPs otpada. Projektom je predviđeno uništavanje najmanje 50 tona POPs otpada – istakla je šefica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH, Marie Bergström.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov kazao da će UNDP sarađivati s javnim, privatnim i nevladinim sektorom, te realizirati informativne kampanje da bi se povećala svijest građana, posebno ranjivih kategorija, o negativnom uticaju POPs na ljudsko zdravlje.

Izloženost POPs materijama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući neke vrste raka, pojavu porođajnih defekata, disfunkcionalan imunološki i reproduktivni sistem, veću osjetljivost na bolesti, te oštećenje centralnog i perifernog nervnog sistema. Žene su posebno osjetljive na izloženost opasnim hemikalijama u nekim periodima života, poput trudnoće, dojenja i menopauze, upozoravaju iz UNDP-a.

Projekat će se oslanjati na naučene lekcije srodnih projekata koji se provode u zemljama Evropske unije, kao i na bilateralnu razmjenu znanja i transfer tehnologija sa Švedskom agencijom za hemikalije, KEMI, te drugim SIDA i UNDP projektima u regiji. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,