Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svečano položio zakletvu: Kasim Trnka novi član Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH

Preuzmite sliku

Prof. dr. Kasim Trnka, koji je odlukom Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH od 17. maja 2017. godine imenovan za člana Ustavnog suda IZ, danas je svečano položio zakletvu.

Polaganju zakletve prisustvovali su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjednik Sabora Hasan Čengić te predsjednik Ustavnog suda prof. dr. Fikret Karčić. Trnka je izabran za novog člana u mandatu 2014-2020. umjesto rahmetli Huseina Smajlovića, javila je agencija MINA.

Trnka je rođen 16. aprila 1939. godine u Sarajevu. Nakon završene gimnazije, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, juna 1963. godine. Na istom fakultetu magistrirao je 1971. godine. Odbranom doktorske disertacije na Pravnom fakultetu u Sarajevu, 1975. godine, stekao je doktorat pravnih nauka iz domena Ustavnog prava.
Karijeru univerzitetskog profesora počeo je na Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru 1976. godine. Na tom fakultetu, u dva mandata, obavljao je dužnost dekana, a radio je i na osnivanju Pravnog fakulteta u Bihaćum te izvodio naučno-nastavni proces iz Ustavnog prava i na pravnim fakultetima u Tuzli I Zenici, kao i na Fakultetu za javnu upravu u Sarajevu. Također, predavao je na postdiplomskim studijima na pravnim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Banjoj Luci, te na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Objavio je više od 100 naučnih i stručnih radova iz oblasti Ustavnog prava i političkih nauka, među kojima više udžbenika, monografija i priloga u domaćim i stranim časopisima i publikacijama. Studiju “Konstitutivnost naroda” objavio je u Sarajevu 2000. godine, te 2009. godine knjigu “Proces odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH” u kojoj su objavljeni rezultati istraživanja.

Na dužnost sudije Ustavnog suda BiH izabran je 1989. godine, a 1990. i za predsjednika toga suda. Od 1991. godine, u svojstvu eksperta za Ustavno pravo, bio je angažovan u procesu državnog osamostaljivanja BiH i u cjelokupnom mirovnom procesu za BiH, uključujući i zaključivanje VVashingtonskog i Daytonskog sporazuma, kao i njihovu implementaciju. Od 1993. obavljao je dužnost ministra pravosuđa u Vladi RBiH, od 1994. ambasadora BiH u Republici Hrvatskoj, a od 1998. godine savjetnika za ustavno-pravna pitanja u Predsjedništvu BiH.

U periodu od 2000. do 2002. godine obavljao je dužnost agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u predmetu BiH protiv SR Jugoslavije (Srbije I Crne Gore) zbog kršenja Konvencije o sprečavanju I kažnjavanju zločina genocida. Za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH izabran je 2002.godine, te u dva mandata za potpredsjednika tog suda. Istekom mandata 2009. godine otišao je u penziju. Nakon toga se nastavio intenzivno baviti naučnim I stručnim radom, te učestvovati u javnom i društvenom životu djelujući kao nestranačka ličnost baveći se idalje pitanjima iz okvira Ustavnog prava. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje