Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sve više Hrvata traži pasoše BiH

Bosna i Hercegovina je u posljednjih sedam godina dodijelila državljanstvo ili dala saglasnost za sticanje državljanstva za ukupno 428 osoba iz 26 zemalja svijeta.

Pokazuju to podaci Ministarstva civilnih poslova susjedne države, ali ono što upada u oči jest podatak da su pasoš, ostale lične dokumente, kao i prava koja proistječu iz državljanstva najviše dobivali Hrvati, njih 171. Kada se pogledaju ti podaci za svaku pojedinu godinu unazad, najviše je građana Hrvatske državljanstvo BiH dobilo 2011. – ukupno 57. Kasnije se taj broj smanjivao tako da ih je 2012. bilo 22, godinu poslije 16, a najmanje 2015., svega pet.

Međutim, tokom ove godine već je primljeno 10 “novih” Hrvata među državljane BiH, odnosno već više negoli ih je bilo u dvogodišnjem razdoblju 2015.-2016. (ukupno osmero), piše Bljesak.info.

Iza Hrvata slijede državljani Srbije, kojih je 97 od 2010. dobilo državljanstvo BiH. Na trećem su mjestu Arapi (42), a najviše ih je iz Sirije, Jordana i Sudana. Objavljene brojke iznenadile su mnoge, jer se očekivalo da će među novim vlasnicima bh. pasoša biti najviše državljana arapskih zemalja. Istovremeno, BiH je i sama dijelila svoje državljanstvo, i to osobama od naročitog interesa. Po toj osnovi od 2007. uručene su 82 pasoša.

I tu Hrvati dosta visoko kotiraju, jer su s 12 državljanstava brojem odmah iz Crnogoraca (13). Treći su državljani Srbije. I dok se prema službenim podacima vlasti u Sarajevu od 1996. njihovog državljanstva odreklo 76.065 građana ili nekih 3500 godišnje, postavlja se pitanje zašto bi nekome iz Hrvatske trebali tamošnji dokumenti.

U prvom redu to nalažu životne ili poslovne potrebe (brak, zaposlenje, studij), ali smo posljednjih godina svjedočili da je državljanstvo BiH mnogima dobro došlo kao sredstvo za izbjegavanje ovdašnjeg pravosuđa.

Kako piše Slobodna Dalmacija, Miroslav Kutle, Jozo Ćurković, Branimir Glavaš, Ante Madunić… samo su neka od poznatijih imena koja su iskoristila ili još uvijek koriste ovu “blagodat”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje