Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sve što trebate znati o aplikaciji ByLock zbog koje je uhapšen Selmir Mašetović

Preuzmite sliku

Desetine hiljada osoba uhapšeno je u proteklim godinama u Turskoj zbog navodne povezanosti sa organizacijom FETO koja je proglašena terorističkom u Turskoj i koju vlasti u ovoj zemlji smatraju odgovornom za pokušaj vojnog puča prije dvije godine.

Mnogi od njih su uhapšeni samo na osnovu jedne aplikacije – ByLock. Među njima je i student iz BiH Selmir Mašetović koji se trenutno nalazi u kaznenoj ustanovi u Ušaku.

No, o kakvoj je zapravo aplikaciji riječ?

Ovu aplikaciju može instalirati bilo ko, a u njenom opisu navedeno je da se radi o „najsigurnijem načinu komunikacije“ te da je aplikacija rezultat vodećih tehnika šifriranja u industriji mobilne sigurnosti. Upravo zbog toga, ukoliko imate instaliranu ovu aplikaciju, možete završiti u turskom zatvoru.

Naime, koliko god to apsurdno zvučalo, posjedovanje ove aplikacije na telefonu bio je dovoljan dokaz turskim sudovima da pojedine osobe povežu sa terorističkim organizacijama, pogotovo sa pokretom FETO imama Fethullaha Gulena koji trenutno živi u SAD-u. Turske vlasti i dalje insistiraju da je upravo Gulen organizator vojnog puča, piše portal Fokus.ba.

ByLock se prvi put pojavio u martu 2014. godine, a ova aplikacija je registrovana pod imenom Davida Keynesa, američkog državljanina turskog porijekla.

Keynes tvrdi da on nije tvorac aplikacije, već njegov nekadašnji cimer koji je podržavao Gulena a bio je poznat pod nadimkom Lisica (The Fox).

U godinama koje će uslijediti ova aplikacija je postala jedan od glavnih načina komunikacije među Gulenistima.

Iako su Gulenisti dominantno koristili ovu aplikaciju, stotine osoba koje nisu imale nikakve veze sa Gulenom ili njegovom organizacijom uhapšene su u Turskoj. Njima se na teret stavljalo posjedovanje aplikacije što je prema turskim sigurnosnim agencijama bio dovoljan dokaz za njihov terorizam.

Svjetski mediji su pisali i o slučaju turskog vojnika Hamdullaha koji nikada nije instalirao ovu aplikaciju, ali je bio uhapšen. Ista je situacije bila i sa stotinama drugih građana Turske.

Istražitelji su zapravo utvrdili da su druge aplikacije instalirane na mobilnim telefonima usmjeravale korisnike na server ByLocka. Iako ta aplikacija nije bila na njihovim telefonima, činilo se kao da je oni svakodnevno koriste. Riječ je zapravo o diverziji koju su koristili Gulenisti, tvrde turske sigurnosne agencije.

U decembru prošle godine iz turskih zatvora je pušteno 11.480 osoba koje su pogrešno optužene. Ove osobe uopće nisu imale instaliran ByLock što je istraga i pokazala. Među njima je bio i vojnik Hamdullah. On je oslobođen svih optužbi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje