Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sve manje djece školama: Prvačića 15 posto manje, jedan kanton izgubio više od četvrtine srednjoškolaca

Preuzmite sliku

Federalna vlada prihvatila je danas informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2020./21. godini u Federaciji BiH.

Analiza podataka o učenicima upisanim u prvi razred osnovnih škola u FBiH ukazuje na evidentan nastavak trenda smanjenju njihovog broja. U odnosu na prethodnu školsku godinu, broj prvačića je smanjen za 484 ili 2,54 posto.

U periodu od školske 2015/16. do školske 2020/21. godine broj učenika prvih razreda manji je za 3.290 ili 15,03 posto, a primjetno je i kontinuirano smanjenje ukupnog broja učenika osnovnih škola.

Tako je, prema zbirnim podacima za Federaciju BiH, broj učenika osnovnih škola u ovom periodu smanjen za 13.494 učenika ili 7,08 posto.

Opada i broj srednjoškolaca

Podaci za tekuću školsku godinu, izuzevši Posavski, Srednjobosanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10 koji nisu dostavili podatke, također ukazuju na primijetan nastavak trenda smanjenja broja učenika upisanih u prvi razred srednjih škola.

Trend kontinuiranog smanjenja zabilježen je i kada je riječ o podacima o ukupnom broju učenika srednjih škola u Federaciji BiH.

Najveće procentualno smanjenje u šestogodišnjem periodu zabilježeno je u Unsko-sanskom kantonu (27,75 posto), Hercegovačko-neretvanskom kantonu (27,16 posto) i Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde (22,79 posto).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,