Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sve je spremno za Čevljansku koridu: Očekuje se više od 50.000 posjetilaca

Preuzmite sliku

Čevljansko polje u subotu i nedjelju bit će centar Bosne i Hercegovine. I ove godine, kao i prethodnih, organizatori 71. tradicionalne koride očekuju više od 50.000 posjetilaca.

– Čevljansko polje na radost brojnih Bosanaca i Hercegovaca, ali i gostiju iz cijelog regiona, za vikend bit će domaćin najveće koride na Balkanu. Pripreme za najbolju borbu bikova u regionu su završene. Program Čevljanske koride je manje ili više ustaljen, a od ove godine bit će bogatiji i za veliki šahovski turnir. Na Čevljansko polje stižu vrhunski šahisti iz regiona, očekujemo ih između 500 i 800, a turnir će biti održan 28. jula. Atrakcija šahovskog turnira bit će velemajstor Emir Dizdarević, koji će odigrati simultanku na 30 tabli. Turnir počinje u 10 sati, obezbijedili smo 15 redovnih i pet vanrednih nagrada – kaže Milenko Srdić koji već godinama komentariše Čevljansku koridu i samim borbama daje posebnu draž.

Besim Gljiva, predsjednik Organizacionog odbora Čevljanske koride, ističe da su vodili računa i o svim ostalim sadržajima, jer je ova manifestacija daleko više od borbe bikova.

– I ove godine posjetioci će moći da uživaju u različitim sadržajima i disciplinama. Bosansko kolo, bacanje kamena s ramena, trka konja, nastupi kulturno-umjetničkih društava samo su neki od sadržaja. Na ovaj način pokušavamo sačuvati našu tradiciju. Tu će biti i veliki broj šatora sa različitim vrstama muzike, a moći će se dobro pojesti, popiti, ali i kupiti. U centralnom muzičkom dijelu programa nastupit će pobjednici popularnog muzičkog showa „Nikad nije kasno“ – Nihada Kapetanović i Stanoje Stanković – Kale Dijamant – kaže Besim Gljiva koji dodaje da ga posebno raduje vremenska prognoza prema kojoj za vikend neće biti padavina.

Čevljanska korida je olimpijada u borbi bikova i na njoj učestvuju samo najbolji bikovi iz BiH. Raspored borbi najavljuje dosta neizvjesnih okršaja. Tako će rogove ukrstiti Brisko i Ruško, Medonja i Žujo, Peronja i Gareša, Vihor i Struja… U glavnoj borbi Čevljanske koride Medonja Habiba Bjelića Habibića iz Olova za protivnika će imati neporaženog Perana, čiji je vlasnik Rešad Porča iz Visokog.

– Medonja je višestruki pobjednik Čevljanovića u srednjoj kategoriji i vjerujem da će tako biti i nakon 29. jula. Medonja se za borbu pripremao dva mjeseca, a 10 dana prije borbe on odmara. Već u subotu on ide na Čevljansko polje da bi hladne glave ušao u borbu. Naravno, naš Medonja je za Čevljanoviće imao i poseban tretman hrane, a zanimljivo je da mnogo voli med i tulumbe – kaže Habib Bjelić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,