Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sve je spremno za 449. skokove sa Starog mosta: Publika će u nedjelju uživati u 150 do 200 skokova

Preuzmite sliku

Sve je spremno za održavanje tradicionalnih 449. skokova sa Starog mosta. Skakači će u nedjelju, sa najljepše skakaonice na svijetu, okušati svoju sreću u skokovima na noge, ali i u popularnom letu mostarske laste, javlja Anadolu Agency.

I ove godine učešće će uzeti takmičari iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Ipak, najveći broj skakača bit će iz Mostara. Najvažnije od svega za same skakače je lijekarski pregled, koji će biti upriličen na sam dan održavanja skokova te će se tada znati i tačan broj skakača.

Mislim da će biti skakača kao i prošle godine, možda čak nešto više, okvirno je 75 skakača prošle godine učestvovalo, ne računajući naše veterane, figurativne skokove. Publika će sigurno vidjeti oko 150 – 200 skokova u nedjelju“, kazao je Saša Oručević član Organizacijskog odbora, na pres-konferenciji u povodu predstojećih skokova sa Starog mosta.

Dvije su discipline skokova sa Starog mosta – na glavu i na noge. Bit će upriličeni i revijalni skokovi veterana. Visina s koje se skače je od 21 do 23 metra, a nagrada prvi put ove godine je drugačija.

Klub skakača u vodu ‘Mostari’ njeguje tradiciju više od 400 godina da se skače za novac i iz ljubavi. Ove godine po prvi put generalni sponzor je iz ljubavi. To je naš doprinos domaćoj proizvodnji. Prvi put imamo generalnog sponzora iz ljubavi, a ne radi novca“, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Semir Drljević.

A, posebnosti mostarskih skokova sa Starog biće presudne u predstojećoj kandidaturi na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine što bi, nadaju se organizatori, već ove godine trebalo doprinijeti boljoj promociji ovog mostarskog turističkog brenda.

Naredni, 450. jubilarni skokovi, koji su naredne godine, će biti posvećeni u potpunosti kandidaturi na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine“, naglasio je Drljević.

Dok se Organizacijski odbor brine za svoj dio posla, skakači rade posljednje treninge. Skakač na noge Edi Fink, koji spada u red mlađih ikara, kaže kako sa nestrpljenjem očekuju nedjelju.

Mnogo sam radio na sebi, trenirao, mislim da bi ova mogla biti dobra godina“, kazao je Edi.

U revijalnom dijelu skokova nastupaće veterani te skakači iz Kragujevca. I ove godine obezbijeđen je popratni program koji se sastoji od tradicionalnog turnira u tavli, ispijanja kahve iz najveće džezve na svijetu, dok će manifestaciju, uz akrobatske skokove, zatvoriti bakljada u 22 sata.

Skokove će i ovog puta pratiti učesnici Biciklističkog maratona Kragujevac – Mostar, a očekuje se da će centralnoj manifestaciji u nedjelju prisustvovati nekoliko hiljada posjetilaca. Očekuje se da će ovogodišnji skokovi okupiti i veliki broj turista.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,