Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Suverenost digitalnog prostora jedan od prioriteta za BiH (VIDEO)

Preuzmite sliku

Suverenost digitalnog prostora jedan je od prioriteta za Bosnu i Hercegovinu u procesu digitalizacije – smatra ekspert za razvoj informacionog društva Haris Hadžialić.

Ukazao je da korisnici kablovskih televizija u BiH imaju reklame koje se emituju iz Beograda, Zagreba i drugih gradova iz okruženja. Kazao je da digitalni medijski prostor mora biti popunjen sadržajima iz BiH te da se mora razgovarati o načinu kako će stvaraoci zarađivati u digitalnom prostoru.

– Imamo bolje reklame o telekomu u Makedoniji nego o našem, to je paradoksalno, a niko se ne buni. Nemamo odnos prema suverenosti medijskog prostora, moramo naučiti da imamo svoj prostor i da on košta – poručio je Hadžialić.

Naveo je da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) treba da riješi taj prostor, ali i da se operateri trebaju dogovoriti.

– Kada govorite o digitalizaciji, ako ne govorite o prikupljanju novaca od digitalizacije od toga nema ništa – istakao je Hadžialić te dodao da kupovina računara nije digitalizacija, nego puno složeniji proces.

Pomaka, kaže, ima. Šanse su otvorene i BiH ima potencijala za digitalizaciju.

Hažialić je, govoreći na jednom od panela trodnevne konferencije o digitalizaciji bh. društva koja danas završava u Sarajevu, kazao da proces digitalizacije nema kraj, kao što nema ni informaciono društvo.

U okviru panela o digitalizaciji medija stručnjaci su govorili i o digitalizaciji kulturne baštine. Profesorica sa sarajevskog filozofskog fakulteta Senada Dizdar je poručila da je čitava priča o digitalizaciji promjena promišljanja, što je najvažnije i prvi korak.

– Digitalizacija nije digitalizacija dokumenata, to je proces koji obuhvata komunikaciju, usluge i proizvode – rekla je Dizdar.

Kazala je da bh. društvo mora biti svjesno da je digitalizacija put u budućnost i da će donijeti veliki broj koristi.

– Ovim procesom, mora se to znati, neće doći do gubitka radnih mjesta, naprotiv – navela je Dizdar.

Konferencija “Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva” otvorena je u ponedjeljak u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje