Nedjelja, 19. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sutra vanredno i o transplantaciji organa

Odluke o zaduženju kod međunarodnih kreditora za projekte vodosnabdijevanja u Sarajevu i Gradačcu, kao i za izgradnju regionalnog vodovoda „Plava voda“, predložene su među ostalim temama za dnevni red vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH sazvane za sutra u Sarajevu.

Sve tri ove odluke odobrio je Predstavnički dom također na vanrednoj sjednici 30. oktobra, pa će postati operativne ukoliko to sutra učini i Dom naroda, javlja Fena.

Iznos zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekt vodovoda u Sarajevu je 25 miliona eura. Novac je planiran za rekonstrukciju prioritetnih komponenti vodovodnog sistema radi smanjenja  gubitaka vode i poboljšanja ukupne efikasnosti vodovodnog sistema. Pemijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, uz tvrdnju da je rekonstrukcija vodovodne mreže bila i ostala prioritet njegove vlade, ranije je izjavio da bi se ovaj kredit EBRD-a realizirao u tri tranše.

Predviđeno zaduženje kod EBRD-a za realizaciju Projekta vodosnabdijevanja Gradačac je šest miliona eura, a za izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda” 11 miliona eura.

Osim ovih odluka, u najavljenom sutrašnjem dnevnom redu Doma naroda je zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Tekst ove materije bio je u parlamentarnoj proceduri više puta, a u raspravi je uvijek najdiskutabilnije bilo pitanje – da li propisati (ili ne) da transplantacija organa od umrle osobe (radi medicinskog liječenje ili spašavanja života druge osobe) dolazi u obzir samo ako donor za života pismeno izrazi saglasnost s tim.

U aktuelnom slučaju, iz Federalne vlade predložene su izmjene važećeg zakona prema kojima je dozvoljeno uzimati organe i tkiva sa umrle osobe “pod uvjetom da se darovalac za života nije protivio u pismenom obliku“.

Punoljetna osoba sposobna za rasuđivanje može za života ostaviti pisanu izjavu da ne želi darivati organe i tkiva poslije smrti. Tu izjavu, ako želi, može opozvati u svakom trenutku, predloženo je također.

Delegati Doma naroda trebalo bi na sutrašnjoj sjednici da razmotre još nekoliko zakona od kojih su većina u nacrtu. To su zakoni o koncesijama, o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.

Osim zakona o transplantaciji, jedino su u formi konačnog prijedloga predložene izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom u Federaciji BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,