Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sutra obilježavanje zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici

Preuzmite sliku

Preživjeli logoraši, povratnici u Vlasenicu, članovi brojnih udruženja, u subotu će obilježiti 28. godišnjicu zatvaranja zloglasnog logora Sušica kroz koji je u periodu april – septembar 1992. godine prošlo oko 8.000 Bošnjaka ovog kraja od kojih je najmanja 1.600 na najbrutalniji način likvidirano, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranijih godina nositelj obilježavanja najtužnije godišnjice u historiji Vlasenice bio je Medžlis Islamske zajednice, ali je sutrašnju organizaciju na sebe preuzeo Savez logoraša – Udruženje Vlasenica.

I ove godine će biti organizovan Marš putem spasa Turalići – Sušica. Marš će krenuti s područja mjesne zajednice Turalić (Općina Kladanj) u 7.30. Prva pauza će biti napravljena u rejonu masovne grobnice Ogradice gdje će se proučiti Jasin.

Nakon toga učesnici marša nastavit će kretanje prema Debelom brdu, još jednom masovnom stratišu vlaseničkih Bošnjaka, gdje će se u 13 sati klanjati podne-namaz.

Tužna kolona svoj plemeniti pohod će nastaviti prema Sušici, a očekuje se da će svi učesnici pred nekadašnji zloglasni logor stići do 15 sati za kada je planirano intoniranje himne Bosne i Hercegovine.

Premijerno će se prikazati i spot za kasidu „Bijeli nišani“, a prisutnima će se obratiti predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, predsjednik Saveza logoraša BiH i izaslanik Reisu-l-uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića.

Za zločine u logoru Sušica, i uopšte na području vlaseničke općine, pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić Jenki (Haški tribunal – 20 godina), te u Sudu BiH Predrag Bastah Car (22 godine) i Goran Višković Vjetar (18 godina zatvora). Jenki, nekadašnji upravnik logora Sušica, preminuo je u junu 2018. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,