Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sutra moguće potvrđivanje prijedloga budžeta FBiH

Preuzmite sliku

Dobra vijest za 158.000 građana Federacije Bosne i Hercegovine. Dom naroda Federalnog parlamenta sutra bi konačno mogao potvrditi prijedlog budžeta za tekuću godinu i Zakon o izvršenju budžeta. Iako budžet nije ni razvojni ni programski, kako su za N1 kazali pojedini delegati, za njega će glasati kako bi se odblokirala Federacija.

No prije budžeta, biće izabrani predstavnici komisija i odbora, te izabrani delegati u Dom naroda državnog Parlamenta kada će biti formirana Federalna vlada obzirom na stav HDZ-a da se prije mora odgovoriti na izmjene izbornog zakonodavstva, prije novog saziva, u SDA nemaju dvojbi.

Ko će činiti rukovodstvo Federalnog doma, predstavnici stranaka kazali su kako treba sačekati konstiturajuću sjednicu. Ipak neslužbeno spominje se ime Ive Tadića iz HDZ BiH koji bi trebao zamijeniti Lidiju Bradaru na mjestu predsjedavajuće, dok bi njegov zamjenik mogao biti Aljoša Čampara, delegat SDA iz sarajevskog kantona.

Kada će biti izabran drugi dopredsjedavajući iz reda srpskog naroda teško je reći jer klub srpskog naroda još nije popunjen, nedostaju tri delegata. U klubu Srba za sada najveći broj delegata dolazi iz SDP-a.

Sutra se nastavljaju pregovori SDA i SBB-a. Iako je Asim Sarajlić danas kazao kako bi sutra moglo biti poznato da li će SBB bio dio nove većine, u SBB kažu kako je do dogovora dalek put.

U javnost su već izašla pojedina imena osoba koje su stranke predložile za Dom naroda Parlamentarne skupštine.

SDP je predložila Denisa Bećirovića, Savez za bolju budućnost predao je listu koju predvodi Fahrudin Radončić.

Hrvatska demokratska zajednica ranije je saopćila da će kandidirati Dragana Čovića, doznajemo da će pored njega za Dom naroda biti delegirani i Jelka Miličević, Ljilja Zovko, Martin Raguž i Bariša Čolak. Ili kako je poručio ranije Čović – u Domu naroda stranke HNS dobiće svih pet mandata predviđenih za hrvatske predstavnike.

Delegat u Domu naroda BiH mogao bi postati i Boriša Falatar iz Naše stranke. Očekuje se i konačna lista SDA, kako neslužbeno doznaje N1 biće delegirani Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,