Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sunet svečanost u Kaknju: Održana svečanost povodom obrezivanja 100 dječaka (FOTO)

Preuzmite sliku

U Organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Istanbul te pod pokroviteljstvom Turske općine Tavšanli, Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć (IHH), kao i udruženja građana “Majke Kaknja”, danas je u Kaknju upriličena svečanost za 100 dječaka koji su ranije osunećeni, javlja Anadolu Agency.

U kolektivnom obrezivanju učestvovali su dječaci uzrasta od 2 mjeseca, pa sve do mladića starih 17 godina.

Načelnik općine Tavšanil, Mustafa Guler, kazao je za AA da je ponosan na današnju “Sunet svečanost”.

Kada su nam “Majke Kaknja” predložile da se ovogodišnja manifestacija organizuje baš ovdje, srdačno sam to prihvatio i velika mi je čast što sam danas ovdje. Ispred svoje općine podržao sam ovaj projekat, jer ovo će još više učvrstiti most prijateljstva između naših država. Turska će i dalje podržavati Bošnjake i nadam se da će ovdje i u budućnosti vladati mir i stabilnost“, kazao je Guler.

Predsjednica udruženja Centar za kulturu i obrazovanje Istanbul, Fejza Šehbajraktarević, napomenula je kako ova manifestacija prerasta u tradiciju.

Ovo je peta godina kako organizujemo ovu manifestaciju i raduje nas što već prerasta u tradiciju. Danas su ovdje dječaci iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, prema njihovim nasmijanim licima vidimo da im je ugodno. Ovo je jedinstvena prilika da se bolje upoznamo i učvrstimo naše bratstvo“, izjavila je Šehbajraktarević.

Ajna Varuba, majka petomjesečnog Muhameda, kazala je kako je zahvalna ljudima koju su organizovali ovu manifestaciju.

Za sve prisutne bio je upriličen i svečani ručak, a dječacima, učesnicima “Sunet svečanosti” uručena je i zlatna značka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,