Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sukob mišljenja oko zabrane negiranja genocida: Kako razmišljaju gradonačelnici dva najveća grada u BiH?

Preuzmite sliku

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, komentarišući odluku Valentina Inzka kojom se zabranjuje negiranje genocida u BiH izjavio je da je to “najveća moguća katastrofa”.

– To je jedan strahovito loš potez. Iako nikad ranije nisam za njegov rad to rekao, za ovaj potez mogu reći da je kukavički. Pokazujete neku vrstu hrabrosti prije nego što odete. Mislim da je to veoma loše i može tenzije dodatno produbiti, to nikako nije dobro za Republiku Srspku i za naš narod – poručio je Stanivuković.

Istakao je da bilo koja vrsta nametanja nije dobra, bilo da mu neko nameće mišljenje ili pogled na historiju te da je to za njega pogubno i štetno.

– Bilo koja vrsta prisiljavanja u BiH pokazala se kao veoma loša po cijelu Bosnu i Hercegovinu – rekao je Stanivuković ogovarajući na pitanja novinara.

 • On, kako kaže, ne vidi sprovodivom tu vrstu odluke koja odmah stupa na snagu te da će nastaviti da ima svoje mišljenje ma kakva god cijena toga bila.

  – Niko me ne može strpati u zatvor, ni krivično goniti jer određene procese gledam za svoj narod onako kako to vidi. Određene stvari u prošlosti ću vidjeti onako kako ja to vidim, onako kako sam ja učio i imam pravo na to, a ne da mi neko nekim zakonom nameće moje mišljenje i pogled na istoriju – istakao je Stanivuković.

  S druge strane, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podržala je odluku Viskog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Ona smatra da je odluka historijska jer će mladim ljudima i narednim generacijama omogućiti da žive u državi u kojoj se genocid više nikada i nikome neće ponoviti.

  – Odluku ne treba politizirati u javnosti i pozivam političare da se suzdrže od reakcija jer je naša sramota da je institucije države nisu donijele u godinama koje su iza nas – poručila je Karić.

  Pozdravila je Odluku Inzka da iskoristi svoje nadležnosti i donese važne izmjene Krivičnog zakona BiH  koje će, smatra Benjamina, doprinijeti prosperitetnoj i evropskoj budućnosti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje