Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Suficit u Budžetu TK bit će utrošen u nove projekte

Vlada Tuzlanskog kantona u šest mjeseci ostvarila je značajan suficit u budžetu, a ta sredstva bit će utrošena za nove projekte, dok je plan za ostatak ove i narednu godinu stabilizacija budžeta, rješavanje privrednih problema, među kojima je pomoć javnim firmama i radnicima koji su ostali bez posla nakon stečaja.

Sredstva od 5,5 miliona KM, suficit ostvaren u kantonalnom budžetu, upotrijebit će se za programe kapitalnih investicija i privredne poticaje što je jedan od planova u ovoj godini pored kreditne linije od 25 miliona KM koja će biti realizirana do kraja godine, piše Fena.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić kazao je da su dva osnovna cilja Vlade i to stabilizacija budžeta i stabilizacija privrednih pitanja odnosno rješavanje preostalih problema u ovoj oblasti jer je ostalo nekoliko firmi koje su u vlasništvu Kantona, a njihov status nije dokraja riješen.

Prvi u planu je TTU, gdje će se pokušati riješiti problemi oko 150 radnika koji su ostali izvan firme zbog otvaranja stečajnog postupka. Očekuje se i rješenje problema Livnice kroz stečajni postupak jer ima dovoljno stečajne mase pa će se obaveze prema radnicima moći ispoštovati.

Ove godine se mnogo radi i na putnoj infrastrukturi, a za narednu su također najavljeni određeni projekti. Planiran je sastanak s direktorom Razvojne banke Federacije BiH što će se iskoristiti za ulaganje u putnu infrastrukturu.

Direktor Javne ustanove Direkcija cesta Tuzlanskog kantona Agan Delibajrić podvukao je da je plan uložiti 350.000 KM za putnu infrastrukturu u općini Srebrenik, a u Gračanici u narednim danima počet će radovi vrijednosti od 350.000 KM.

– Na Majevici dio puta prema Čeliću imamo radove u vrijednosti od 500.000 KM. U Živinicama radimo kružni tok u vrijednosti od 460.000 KM. Ovih dana uvodimo i kružni tok u Par Selu kod katoličke crkve u vrijednosti od 500.000 KM – kazao je Delibajrić.

U općini Banovići planiran je projekt u vrijednosti od 700.000 KM, a radovi na infrastrukturi planirani su i u drugim općinama Tuzlanskog kantona poput općine Sapna gdje će se raditi presvlačenje makadamskog puta, a radi se o projaktu u vrijednosti od milion KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,