Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sudovi u RS-u počeli kažnjavati roditelje koji su odbili vakcinisati djecu

Zdravstveni inspektori Republike Srpske podnijeli su protiv četiri roditelja koji su izričito odbili da vakcinišu dijete zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima. Jednom roditelju je već izrečena novčana kazna.

Kako je za Klix.ba rekla glasnogovornica Uprave za inspekcijske poslove RS Dušanka Makivić, novčana kazna za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistematske imunizacije iznosi od 100 KM do 1.000 KM.

“S obzirom na to da sistematsku imunizaciju provode zdravstvene ustanove koje vode evidenciju o tome, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba obavijestiti zdravstvenu inspekciju. Na osnovu dostavljenih podataka zdravstveni inspektori su pozivali roditelje da se izjasne o tome da li i dalje odbijaju vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizike nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa. Do sada je pozvano više od 50 roditelja, pri čemu se većina njih odazvala pozivu. Određeni broj roditelja je u međuvremenu već vakcinisao djecu, neki su tražili dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta, a mali broj roditelja je potpuno odbio vakcinaciju”, kazala je Makivić.

U oba entiteta usvojen je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnik o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti kojim je definisano da, između ostalog, obavezna imunizacija obuhvata sistematsku imunizaciju djece i omladine određenog uzrasta.

Sistematsku imunizaciju započinje zdravstvena ustanova u kojoj je dijete rođeno, a nastavlja nadležna organizaciona jedinica doma zdravlja na čijem području dijete ima prebivalište. Nadležna služba doma zdravlja sačinjava evidenciju svih osoba koje podliježu sistematskoj imunizaciji, formira kartoteku, planira i sprovodi imunizaciju, vodi evidenciju o tome te osobi koja se imunizuje zakazuje naredni termin sistematske imunizacije.

Vakcinalni status osoba koje podliježu sistematskoj imunizaciji provjerava se tako što nadležna organizaciona jedinica doma zdravlja u kojoj se sprovodi vakcinacija, u propisanim rokovima, vrši reviziju kartoteke. Osobe za koje se utvrdi da nemaju uredan vakcinalni status poziva se na vakcinaciju. Ukoliko se radi o maloljetnoj osobi, obavještava se jedan od roditelja/staratelja osobe koja se vakciniše.

“U proteklom periodu u komunikaciji s domovima zdravlja uočeno je da roditelji imaju različita mišljenja o tome da li djecu treba vakcinisati, što u velikoj mjeri podstiču informacije koje se pojavljuju u sredstvima javnog informisanja i na društvenim mrežama. Nastojimo, kada god imamo priliku, djelovati preventivno te smo isticali javna obavještenja u zdravstvenim ustanovama kojima smo ukazivali na obavezu roditelja da izvrše imunizaciju djece, a sve u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i razvijanja svijesti o važnosti vakcinacije”, kazala je Makivić.

Ipak situacija se u RS-u popravlja jer je smanjen intenzitet antivakcinalne kampanje, ali i zahvaljujući informisanju javnosti, kao i informaciji o epidemijskoj pojavi morbila u dugim zemljama, naročito u Srbiji.

“Važno je naglasiti da nabavku svih vakcina za djecu vrši Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. Uz svaku seriju vakcine dobavljač dostavlja dokaz o kvalitetu koji izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva. Vakcine se čuvaju u rashladnim uređajima, a transport ka domovima zdravlja se također obavlja u hladnom lancu. Domovi zdravlja vakcinu čuvaju u rashladnim uređajima u kojima je osigurano kontinuirano praćenje temperature, a vodi se i svakodnevna pisana evidencija. Sve osobe koje obavljaju vakcinaciju prolaze dodatnu obuku u Institutu i dobijaju certifikat koji se obnavlja svake četiri godine. Prije davanja vakcine provjerava se dokaz o kvalitetu koji je izdala agencija, serijski broj, rok upotrebe, senzorna svojstva vakcine itd.”, istakla je Makivić.

Nadležni su još jednom poslali apel svim roditeljima u BiH da redovno vakcinišu svoju djecu kako ne bi doveli u rizik njihove, ali i živote drugih osoba. (Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,