Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Suddeutschen Zeitung: Srbi iz BiH ne smiju na crnogorske plaže

Preuzmite sliku

Crna Gora ne dozvoljava Srbima da uđu u zemlju. Vjerovatno se manje radi o zaštiti od korone, a više o sporu oko Srpske pravoslavne crkve, ocjenjuje njemački list Suddeutschen Zeitung.

“Virus korone do sada je manje pogodio jugoistočnu Evropu nego neke druge dijelove Evrope, između ostalog i zato što su više vlada tog regiona rano uvele restriktivne mjere i zatvorile granice. Ali sada, baš ublažavanje tih mjera dovodi do sukoba”, piše Suddeutschen Zeitung.

Vlada Crne Gore je odlučila da 1. juna ponovo otvori granice za državljane mnogih evropskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Albaniju, Grčku i Sloveniju. Srbija i Bosna i Hercegovina izričito su isključene”, piše DW.

List iz Minhena potom prenosi oštre reakcije srbijanskog ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i premijerke Ane Brnabić iz kojih se vidi ogorčenost, ali ne i namjera da se uzvrati istom mjerom.

Politički razlozi

“Da li se selektivna zabrana ulaska u Crnu Goru zaista prije svega odnosi na suzbijanje širenja korone? Pandemija COVDI-19 nije značajnije pogodila Srbiju i Bosnu i Hercegovinu nego druge zemlje jugoistočne Evrope. Vlade obje zemlje slute da iza toga prije stoje politički razlozi,” piše Suddeutschen Zeitung i objašnjava:

“Ponovno se rasplamsava sukob između Crne Gore i Srbije, koji je tokom korona-krize samo privremeno bio suzbijen. Od kraja decembra, desetine hiljada ljudi u Crnoj Gori redovno je protestovalo protiv novog vjerskog zakona koji je usvojio parlament. Ulični protesti su nekoliko puta bili nasilni”.

“I u glavnom gradu Srbije je bilo nereda, na primjer, kada su hiljade navijača Crvene zvijezde marširale prema crnogorskoj ambasadi, ispalile vatromet na zastavu na krovu i skandirale da ‘Milu lopovu neće ostaviti svetinje'”, prenosi Suddeutschen Zeitung.

Pozadina sukoba

„Od početka je bilo jasno da se sukob ne odnosi samo na crkvu i nekretnine. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je pomoć crkvi koja se u susjednoj zemlji našla u nevolji i ponovo govorio o jedinstvu srpskog naroda. Đukanoviću je to pak ojačalo njegovo uvjerenje da Srpska pravoslavna crkva djeluje kao politička organizacija i sprovodi velikosrpsku politiku”, piše njemački list.

„Nakon što je vlada u Crnoj Gori zbog pandemije korone zabranila jedan skup, Srpska pravoslavna crkva prekinula je svoje protestne marševe. Međutim, sredinom maja, tokom procesije u Nikšiću, tužilaštvo je uhapsilo vladiku i nekoliko sveštenika zbog kršenja zabrane okupljanja. To je izazvalo proteste u raznim gradovima tokom kojih je povređeno nekoliko policajaca i demonstranata.”

„Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Vučićem rekao je da vlada Crne Gore očigledno hoće da uradi ono što je nekada radio fašistički ustaški režim u Hrvatskoj: da progoni srpski narod i da uništi Srpsku pravoslavnu crkvu.”

Održavanje sukoba u interesu obje strane?

Suddeutschen Zeitung potom navodi da „takva retorika budi sumorne uspomene na propagandu koja je u regionu podstakla ratove devedesetih. Neki analitičari polaze od toga da obje strane imaju interes da održavaju sukob, jer tako mogu da skrenu pažnju svog stanovništva od ekonomskih problema sa kojima se suočavaju obje zemlje – i koji su se zbog korone samo pojačali.”

“Za Crnu Goru, malu državu na jugoistoku Jadrana, turizam je jedan od najvažnijih izvora prihoda. Odluka o ponovnom otvaranju granica vođena je nadom da će taj sektor oživjeti. Ali efekat će vjerovatno biti umanjen: Jedan ne tako mali dio stranih gostiju u Crnoj Gori obično dolazi iz Bosne i Hercegovine i Srbije,” podsjeća na kraju ugledni njemački list. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,