Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sud presudio u korist sindikata: U četvrtak se nastavlja generalni štrajk medicinara u HNK-a

Preuzmite sliku

Općinski sud u Mostaru donio je rješenje kojim je van snage stavljena nedavna odluka o privremenoj mjeri zabrane provođenja generalnog štrajka Sindikata zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona i Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Vodstva dvaju sindikata jutros su poručila da je to velika pobjeda zdravstvenih radnika ovog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

 • “U četvrtak nastavljamo generalni štrajk koji je na kratko bio prekinut. On će biti nastavljen u svim zdravstvenim ustanovama u HNK-a. Sram neka je Vladu i Ministarstvo zdravstva HNK-a, koji su nas doveli do sudnice, umjesto da smo davno postigli dogovor i riješili problem. Hvala svima koji su nas bodrili, prije svega našim članovima, građanima Mostara i predstavnicima medija. U ovom slučaju pobijedila je država, te koristim priliku da pozovem Vladu da počnemo razgovarati, kako bismo potpisali novi Kolektivni ugovor“, izjavio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

  Predsjednik Sindikata uposlenih u SKB Mostar Ivica Anić istakao je da je pobijedila pravičnost, jer sindikati od početka rade u skladu sa zakonima. Zahvalio je članstvu i medijima, kazavši da je sve ovo prva pobjeda sindikata. Nažalost, tokom trajanja generalnog štrajka mogli bi ispaštati pacijenti, pa vjeruje da će Vlada hitno reagovati.

  “Razumijemo ljude, ali vjerujem i kako oni razumiju nas. Mi smo ustvari primorani na ovaj štrajk. Oni koji su zbrinuti u SKB Mostar sigurno će imati punu medicinsku zaštitu i ni u kojem trenutku neće osjetiti štrajk. Nažalost, u ambulantama može doći do kolapsa. Vlada koja nas ne može i neće zaustaviti, može odmah reagovati i pozvati nas da razgovaramo, a kako bismo riješili ovaj problem. Odgovornost je na njima“, dodao je Anić.

  Naveo je i da je od 10. decembra do dana kada je sudskom odlukom štrajk bio prekinut, najviše problema zabilježeno u ambulantama u kojima su pacijenti vraćani sa zakazanih pregleda.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,