Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sud i Tužilaštvo BiH: Pojedine političke stranke provode medijski linč sudija i tužilaca

Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine saopćili su u zajedničkom saopćenju kako najoštrije osuđuju pokušaje grubog političkog pritiska na rad pravosudnih institucija na državnom nivou koje, u skladu sa važećim zakonima, provode aktivnosti iz svojih nadležnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sud i Tužilaštvo BiH neće dozvoliti da nezadovoljni pojedinci, koristeći se moćnim medijskim sredstvima, dovode u pitanje nepristrasan i nezavisan rad ovih institucija koje su nepokolebljive u namjeri da procesuiraju sve one koji su, svojim radnjama, došli u sukob sa zakonom. Tu niti može niti će biti bilo kakvih izuzetaka. Potpuno je neprimjereno da političke stranke na ovako otvoren način vrše pritisak na rad pravosudnih institucija i predvode medijski linč državnih tužilaca i sudija. Sud i Tužilaštvo su i do sada procesuirali predstavnike političkih stranaka, ali nikada nisu bili izloženi ovakvoj vrsti otvorenog pritiska”, navodi se u zajedničkom saopćenju Suda i Tužilaštva BiH povodom, kako su naveli, “neprimjerenih i ničim utemeljenih optužbi na rad Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine”.

Naglašavaju da njihov mandat nije da ispunjavaju bilo čije želje, nego da provodimo zakone BiH.

“Stoga, ovom prilikom, pozivamo pojedine političke predstavnike da svoju energiju usmjere na političke, socijalne i ekonomske reforme i ostave na miru Sud i Tužilaštvo BiH kako bi nesmetano radili svoj posao. Nije u redu zalagati se za vladavinu prava i obračun sa organiziranim kriminalom i korupcijom samo kada je riječ o procesuiranju predstavnika drugih političkih stranaka. Neodgovorno je neprimjerenim saopštenjima slati poruku javnosti da je riječ o ‘montiranim procesima’ i na taj način unaprijed obeshrabriti potencijalne svjedoke”, ističu iz Suda i Tužilaštva BiH.

Sud i Tužilaštvo BiH navode da “niko nema pravo da, koristeći se uticajnim položajem i jakim medijskim sredstvima, u javnosti kreira sliku pravosuđa koje tobože nasumice privodi i procesuira nedužne građane ove zemlje”.

“Svi oni koji pošteno rade i žive od svog rada, nemaju niti jedan razlog za strah od Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine i potpuno smo sigurni da mirno spavaju. Oni pak drugi, koji su se na bilo koji način ogriješili o zakon, svakako imaju razloga za zabrinutost. Sud i Tužilaštvo BiH nemaju namjeru odustati niti podleći pritiscima ma od koga dolazili. Odlučnije nego ikada nastavljamo borbu protiv svih krivičnih djela iz naše nadležnosti, uz potpuno poštivanje pravila, procedura i zakona države Bosne i Hercegovine. Krivični postupak koji se vodi bit će proveden neovisno i po najvišim pravosudnim standardima i niko neće moći, političkim pritiscima, uticati na njegov krajnji ishod”, saopćeno je iz Suda i Tužilaštva BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,