Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sud BiH: Zbog moguće povezanosti s Gulenom, Turčinu određene mjere zabrane

Preuzmite sliku

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH da se turskom državljaninu Ozeru Ozsarayu odrede mjere zabrane napuštanja Kantona Sarajevo i oduzme putna isprava.

Ova informacija potvrđena je za “Dnevni avaz” u Sudu BiH.

Ozsarayu su određene mjere dok se ne odluči o zahtjevu za izručenje Turskoj, koja ga potražuje zbog sumnje o članstvu u, kako je naziva tamošnji režim, naoružanoj terorističkoj grupi FETO, čiji je osnivač Fethullah Gulen.

No, konačnu odluku o izručenju mora donijeti vanpretresno vijeće Suda BiH. Tačnije, sudije Suda BiH odlučit će jesu li ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje Ozsaraja, koji već duži period živi u BiH.

Na prošlom ročištu Tužilaštvo BiH navelo je da je vrhovni sud u Turskoj pokrenuo istragu protiv Ozsaraya zbog krivičnog djela članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji FETO te da je u julu 2016. godine upotrebom sile i nasilja pokušao da ukloni pravni poredak. U ovom predmetu bh. tužioci postupaju po zamolnici vlasti Turske.

Ali on je sve navode da je član FETO-a negirao.

Ovo je već drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da Turska traži izručenje svojih državljana od naše zemlje. Sud BiH pravomoćno je 7. marta odbio zamolnicu vlasti Turske da im naša država izruči 25-godišnju Humeyru Gokcen.

I ona se, prema navodima glavnog republičkog tužilaštva iz Tire, sumnjiči da je članica organizacije Gulena, koji se nalazi u izbjeglištvu u SAD.

Sud BiH u rješenju o odbijanju izručenja Gokcen pojasnio, da bi se „FETO organizacija mogla smatrati terorističkom, ona kao takva trebala bi biti određena u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda ili Vijeća Evrope, koje je BiH, kao članica, dužna primjenjivati“.

Ali Ministarstvo sigurnosti BiH, s Draganom Mektićem na čelu, nikad o tome nije obavijestilo Sud BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje